Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК комисии, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива. Въпреки че са задължени да направят това. Съобщението е от Здравното министерство. От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК. Според нея решенията ще се издават и само по документи. А пациентите за освидетелстване ще се разпределят на случаен принцип към по-малко натоварените комисии.

От одобряването на промените през март до момента у нас са разкрити 66 нови комисии, които все още не работят. Идеята е да се намали забавянето в издаването на ТЕЛК за нуждаещите се хора. Въпреки въведеното изискване всяка държавна университетска болница да има поне две комисии, а в общинските – да е минимум една, болницата в Чирпан не разполага с такава. Директорът д-р Неделчо Тотев обясни, че няма желаещи да работят в ТЕЛК.

„Трудът в България е право, не е задължение“.

Друга промяна, която трябва да доведе до спазване на тримесечния срок за издаване на решение, е случайното разпределение на досиетата на пациенти. Така например човек, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, ще може да се освидетелства от ТЕЛК-Монтана, където работи д-р Вергиния Тодорова. Тя не е съгласна, че решение може да се издаде само по документи.

„Като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалисти и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой, евентуално, не е“.

Според реформата хората няма да прилагат копия на документи от изследвания и консултации, ако са налични в здравно-информационната система. Лекарите обаче се чудят как ще действат, ако са нужни допълнителни изследвания, а човекът е в друго населено място. По данни на министерството повечето от обучените за новите комисии лекари са провели обучението дистанционно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви