Ясно е, че не гледат в една посока
Ясно е, че не гледат в една посока

Партиите в парламента оставиха решението кой да представлява България на срещата на върха на НАТО на Главчев. Той преди дни се опита да прехвърли горещия картоф на депутатите, но те му го върнаха от воле. Това стана ясно в кулоарите, след като политиците са се разделили в предпочитанията си по време на председателския съвет. Една част от тях настоявали да замине служебният премиер, а друга – президентът. Решение не е било взето в крайна сметка и те набутали обратно в ръцете на Димитър Главчев – той да реши кой да замине.

До разнобоя между политическите сили се стигна, след като служебният премиер Димитър Главчев изпрати вчера писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян с молба парламентарните групи в 50-ия парламент да решат кой ще представлява България на форума на алианса във Вашингтон. Още преди изборите Главчев обяви, че ако няма избрано редовно правителство до форума, той ще попита парламента, тъй като сме парламентарна република, а той е служебен премиер.

Преди неговата заявка пък президентът Румен Радев изрази нагласа да замине той, като се усъмни доколко легитимно е служебното правителство, за да представлява страната на такъв екзистенциален форум за бъдещето на пакта и за войната в Украйна.

Мнението на партиите

„За“ това да пътува служебният премиер Димитър Главчев са се обявили от ДПС, ПП-ДБ и „Величие“. Да ни представлява върховният главнокомандващ, който е президентът Румен Радев, пък предпочитат от ГЕРБ, БСП и „Възраждане“.

„В крайна сметка не се реши нищо, тъй като имаше разнобой“, каза пред медиите в кулоарите Цончо Ганев, цитира го БТА. „Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави – дали да отива той, дали да отива президентът“, твърди Ганев.

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че решението кой да представлява България не е взето в пленарната зала, защото председателският съвет е решил, че в крайна сметка последната дума е в правомощията на Министерския съвет.

Разминаване по темата се открои между ГЕРБ и ДПС. След въпросния председателски съвет Бойко Борисов даде да се разбере, че върховният главнокомандващ, който е президентът, ходи на форумите на НАТО. На въпроса дали смята, че Румен Радев трябва да представлява България на въпросната среща, лидерът на ГЕРБ даде за пример досегашната практика.

„Президентът трябва да отиде.

По наше време, поне аз като бях премиер, аз ходех по европейските съвети, а главнокомандващият ходеше по срещите на НАТО, независимо кой е президент. Трябваше вече да имаме позиция“, отговори Борисов.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски обаче е на позицията за САЩ да пътува Димитър Главчев. Пеевски заявил пред останалите лидери на парламентарни групи, че „няма да толерира да отива президентът“. Което в характерния му стил си е най-чиста заплаха. По-късно той излезе и с нарочна позиция по въпроса, разпространена от пресцентъра на движението.

„От „Величие“ подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашният министър-председател“. Което подсказва, че откровените и интимни разговори с Николай Марков преди гласуването за председател на парламента са били ползотворни.

БСП и „Възраждане“ застанали зад тезата, че на форума на алианса във Вашингтон трябва да ни представлява върховният главнокомандващ.

„Позицията на „Възраждане“ беше такава, че нашият президент, който е главнокомандващ, да отиде и да представлява България, при положение че нямаме постоянен министър-председател“, коментира Цончо Ганев.

„Президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО“, категоричен е и социалистът Борислав Гуцанов, който в момента е председател на парламентарната група на „БСП за България“. Само преди дни, на пленума си след приемането на оставката на Корнелия Нинова, БСП реши да стопля отношения с държавния глава и да възстановява разбирателството с президентството.

Според социалистите държавният глава е пряко избиран от хората, а служебният премиер не е. „Това беше позицията, която изразихме по време на заседанието на председателския съвет, защото смятаме, че президентът е главнокомандващият, избран е пряко от целия народ, с огромна легитимация, а освен това, сегашното правителство е служебно и с изтичащ мандат“, допълни той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви