Грис халва

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни 2024 г. (вторник) от 10:30 часа в Етнокухнята на музея (на улица „Славянска“ 69). Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети ще участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ“ с председател Маргарет Шахинян.

До началото на месец юли все още можете да разгледате изложбата „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, експонирана в салона на първия етаж на Етнографския музей.

Арменската кухня е вкусна и изключително разнообразна, а арменките са ненадминати домакини и могат да изумят и най-взискателните дегустатори.

Ние, в музея, оставаме верни на първоначалната си идея в Етнокухнята да приготвяме традиционни, но лесни ястия от популярни и достъпни продукти, за да не се забравя вкуса на истинската храна. Затова нашите гости Азниф и Маргарет на място, по стари семейни рецепти ще направят два вида арменски кюфтенца – магданозени и лещени. В сезона на билките и зеленината е логично ситно нарязаният ароматен и свеж магданоз да не е само подправка, а основна съставка. В кюфтенцата от червена леща ще има и фино смлян булгур.

Казват, че арменската грис халва е много апетитна и различна, ронлива като пясък. Ще опитаме топла-топла грис халва – обичан десерт с чуден аромат, спомен от баба с вкус на детство. Заповядайте!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви