Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

17 души са били арестувани вчера в Белгия в рамките на разследване за измами със социални помощи. Властите са блокирали и 105 банкови сметки. Част от присвоените пари са били изпратени в България. Белгийската прокуратура очаква съдействие от българските власти, съобщи БНТ.

При разследване на специалната Прокуратура за одит на труда в Брюксел е разкрита мащабна измама. Тя е свързана с помощи за самоосигуряващи се лица, съобщиха от прокуратурата в четвъртък вечер. Досега се знае за източени 1.5 милиона евро, но вероятно има и други суми.

Съдебното разследване се фокусира върху престъпна организация, извършила тежка и организирана социална измама в голям мащаб, каза говорителят на институцията.

„Чрез система за кражба на самоличност се твърди, че лицата са получили незаконно статут на самоосигуряващо се лице. Така са получили обезщетения от държавата. В момента се оценява каква е вредата, която престъпната организация е причинила на белгийската система за социална сигурност. Твърди се, че част от присвоените пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в Българи”, заяви говорителят.

В четвъртък полицията е извършила 20 обиска в региона на Брюксел и Антверпен и във Валонски Брабант. 17 души са арестувани и разпитани, каза говорителят. По време на претърсванията бяха открити около 15 000 евро в брой. В Белгия полицията е блокирала 105 банкови сметки, а България е запорирала недвижими имоти и е блокирала банкови сметки, по които са преведени парите.

fakti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви