Тримата кандидати
Тримата кандидати

Пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан съобщи, че Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в пълен състав с избор с тайно гласоподаване е избрал тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол.

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

„След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на две трети или на девет от архиереите, членове на Светия синод, са избрани Врачанският митрополит Григорий с 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с 9 гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа на 42-рия тур“, добави говорителят на Светия синод.

Кандидатът за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия започна тази сутрин в 9:00 ч. своето заседание.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви