Путин и Ким
Путин и Ким

Северна Корея и Русия са се съгласили да предоставят една на друга всякаква военна помощ. Изрично се споменава, че това ще е в случай, аконякоя от тях стане жертва на въоръжена агресия. Това гласи договорът, подписан от лидерите на двете страни по време на тяхната среща в Пхенян. Съобщението е на южнокорейската агенция КЦТА.

Съгласно документа двете страни ще си сътрудничат и в областта на космоса, ядрената енергетика за граждански цели, изкуствения интелект и високите технологии и ще развиват двустранното икономическо сътрудничество. Те ще се стремят да увеличат търговския обмен, допълва БТА.

Сътрудничеството им ще е насочено и за противодействие на фалшивите новини и на информационните провокации.

Русия и Северна Корея се ангажират и да не сключват с трети страни споразумения, които биха могли да подложат на заплаха суверенитета и безопасността на някоя от двете.

Договорът между тях е безсрочен.

В съобщение на медията се казва още, че по време на срещата на Владимир Путин с Ким Чен-ун на руския лидер е бил връчен медал на името на Ким Ир-сен за особени заслуги към двустранните отношения.

Севернокорейският лидер освен това е подарил на Путин и две кучета от порода пунсан. Това са севернокорейски ловни кучета.

Двете страни са подписали и договор за изграждане на трансграничен автомобилен мост помежду си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви