Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на Народното събрание. Нейната кандидатура бе подкрепена от 131 депутати, след като получи гласове и от ИТН. Необходими бяха 119 гласа от присъстващите 237 депутати.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ обяви преди вота, че партията му ще подкрепи всички предложения за председател на Народното събрание.

Ние искаме третия мандат, за да представим експертен кабинет, който, ако парламента подкрепи, ще има правителство, което да решава проблемите на България. Ако няма, ще пратите държавата на избори. За да се случи това, президентът трябва да започне да раздава мандатите. За да се случи това нещо, този долен цирк, който правим в момента, трябва за приключи. Затова ние от ИТН ще подкрепим всички номинации, които се предложиха“, обясни Йорданов.

На свой ред Любен Дилов-син от ГЕРБ заяви, че демокрацията изглежда прекалено сложна система за състава на този парламент, като традицията най-голямата партия да има председател на НС.

Той намекна, че през нощта е възможно Лена Бориславова да „влезе в съответните регистри“ и да попълни нужните протоколи за председател на НС.

„До този момент никой не го е обявил за незаконно. Ето един вариант, който ще ни извади от политическата криза“, допълни той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви