Рая Назарян очаква избора си
Рая Назарян очаква избора си

Депутатите ще направят втори опит да решат трудната задача и да изберат свой председател днес. Информацията предаде БНР.

Първоначално бяха номинирани четирима кандидати, на балотаж отидоха двама от тях, но никой не събра необходимата подкрепа. След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и беше насрочено продължаване на учредителното заседание за избор на председател.

Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи най-много гласове: 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на „Възраждане“ – Петър Петров – с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатите на ИТН Силви Кирилов, Петър Петров на “Възраждане” и проф. Юлияна Матеева, издигната от “Величие” също не получиха нужните гласове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на Народното събрание, страната отива на следващи, поредни, предсрочни парламентарни избори. Самият той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата ѝ, защото въпросът е „принципен“.

Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

В сряда следобед от ПП за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат и настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви