Парламент
Парламент

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес от 9:00 часа.

Съгласно основния закон на страната първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

След това народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. Депутатите ще подпишат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият – Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените – 64.

Според разпределението на мандатите, обявено от Централната избирателна комисия, първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС – 47, „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 39, „Възраждане“ – 38, „БСП за България“ – 19, „Има такъв народ“ – 16, и“Величие“ – 13 народни представители.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели.

ГЕРБ-СДС вече посочиха тяхната номинация – Рая Назарян. Според Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат.

От ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян, отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на „Дондуков“ 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви