Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Извънредната среща на лидерите в ЕС, на която се очакваше да се разбератза висшите постове през следващите 5 години, завърши без резултат. „Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап“, това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен Европейски съвет. Мишел каза, че на днешното заседание ръководителите просто са обменили мнения по предложените кандидатури. Той заяви, че лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумението до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса той изтъкна единството на всички страни членки.

Сред недоволните беше премиерът на Италия Джорджа Мелони. Тя, според дипломатически източници, е очаквала тази вечер да се дискутират действията, които да се предприемат, предвид резултатите от европейските избори. И от тази стартова точка да започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратно.

Консерваторите, към които принадлежи Мелони, са сред постигналите високи резултати.

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но акцентира, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция на 30 юни и 7 юли.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, решението за висшите позиции вече е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви