Проверете за запушен дренаж. Следните признаци могат да показват това:

Неприятната миризма, клокоченето от канализацията всеки път, когато отворите най-близкия кран, и необичайно бавното оттичане показват запушена канализация.

2

Не се паникьосвайте, вероятно не е толкова лошо, колкото си мислите и е много лесно да се поправи. Всъщност запушванията са много чести в канализационните тръби (дренажната система идва от резервоари и вани) и има няколко начина за решаване на този проблем. Но преди да прибегнете до химикали и други закупени от магазина средства, опитайте се да разрешите проблема сами.

3

Намерете запушването. Дали запушването в канализацията идва от вашата вана или кухненска мивка? Или дори от тоалетната? Запушените тръби най-вероятно са резултат от натрупване на утайка от сапун, косми, масла и кухненски отпадъци. В зависимост от вида на тръбата, можете да опитате следните методи.

4

Почистете U-образния хидравличен клапан. U-образно хидравлично уплътнение или сифон се намира под сифона на кухненската мивка и ваната. Този елемент обикновено се пълни с вода и предотвратява изтичането на канализационни газове в помещението. Най-лесният начин за почистване на запушен сифон ще изисква да поставите кофа под сифона и след това да използвате гаечен ключ, за да развиете гайките.

След това трябва да освободите сифона и да налеете водата в подходящ съд. Можете да използвате дълга жица, за да изтласкате всякакви остатъци, заседнали в тръбата. Измийте сифона с топла вода и препарат. Поставете отново хидравличния клапан и затегнете гайките.

5

Използвайте бутало, за да почистите тоалетната или кухненската мивка. Буталото съществува от векове и в много домове все още можете да го намерите скрито някъде в банята. Състои се от дълга права дръжка с гъвкав гумен накрайник във формата на купа.

Няколко съвета: преди употреба нанесете малко вазелин върху гумената част на буталото. Натиснете плътно буталото към дренажния отвор и след това напълнете тоалетната чиния, мивката или ваната с вода, докато достигне над гумената част на буталото.

Залепете мокър парцал в отвора за аварийно източване (малкия отвор в горната част на ваната). Сега, не много силно, изпомпайте буталото нагоре и надолу няколко пъти. Уверете се, че буталото напълно покрива дренажния отвор. Ще трябва да изпомпвате само четири до пет пъти, за да позволите на засмукването да разхлаби отломките, запушващи тръбата.

6

Използвайте водопроводен кабел. Ако не можете да отстраните запушването с бутало, опитайте да го пробиете с водопроводен кабел. Това е дълъг, гъвкав метален инструмент с дръжка, който се продава в повечето железарски магазини.

Просто прекарайте кабела по тръбата (в банята кабелът трябва да бъде изтеглен през отвора за аварийно източване). Залепете кабела на около метър в дупката и след това започнете да го завъртате и го спускате надолу. Това ще улесни преминаването на кабела по тръбата.

След това внимателно започнете да издърпвате кабела. Това трябва или да премахне запушването, или да изчисти мръсотията, която не е била отмита по тръбата. Ще трябва да направите това няколко пъти, за да сте абсолютно сигурни, че няма останали задръствания в тръбите.

7

Бъдете много внимателни, когато използвате химикали. Идеята да се използват химикали за почистване на запушване е да се разруши. Тези препарати за почистване на канали са много разяждащи и могат да бъдат вредни за околната среда.

8

Поддържайте тръбите чисти. Най-добрият начин да се справите със запушените тръби е да ги предотвратите! Прилагайки тези прости съвети, можете да гарантирате, че вашите тръби винаги са чисти.

Поставете филтри във всички канали. По този начин отломките няма да могат да попаднат в тръбите.

Имайте предвид, че утайката от сапун може да се натрупа. Малките частици сапунена утайка обикновено не се разтварят в нищо, така че ги изхвърлете, вместо да ги изхвърляте в канала.

Трябва да промивате канала си с вряла вода поне веднъж месечно. Това ще пробие натрупаните частици мръсотия.

Просто изсипете ½ чаша сода за хляб в дренажния отвор, след което бавно изсипете 1 чаша (250 ml) бял оцет в канала. След няколко минути изплакнете канала с гореща вода. Това също ще придаде на канализацията свежа миризма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви