Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Депутатът от Държавната дума на Русия Михаил Шеремет призова страните от запада, приели комюнике в Швейцария, да не спекулират със статута на АЕЦ в Запорожие. Според него, собствеността на централата е руска.

Съвместното комюнике след конференцията призовава за връщане на контрола над Запорожката атомна електроцентрала на Киев, а също така съдържа призиви за свободно движение в Черно и Азовско море, за размяна и освобождаване на всички военнопленници. В документа се говори и за необходимостта от диалог между всички страни за прекратяване на конфликта.

„Само Русия може да гарантира безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие, затова е време бъдещите западни политици да спрат да спекулират относно руския статут и собственост на атомната електроцентрала“, каза Шеремет пред РИА Новости.

Според него е време западните страни да пресекат опитите на киевския режим да удари атомната електроцентрала, като по този начин провокира глобална техногенна катастрофа. „Киевският режим продължава да използва Запорожката атомна електроцентрала за шантаж и това трябва да бъде осъдено от целия цивилизован свят“, каза Шеремет.

Централата се намира на левия бряг на Днепър в близост до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност – централата разполага с шест енергоблока с мощност 1 гигават. През октомври 2022 г. атомната електроцентрала бе превзета от руските войски, а Москва я обяви за нейна собственост.

По-рано президентът Владимир Путин каза, че никой на Запад не казва, че украинците обстрелват Запорожката атомна електроцентрала, а предизвиква вълнение, обвинявайки Русия за всичко. Той добави, че Киев говори за желанието си да има ядрено оръжие, като постоянно заявява, че Запорожката АЕЦ се обстрелва от Русия: те са полудели, в централата има руски войски, каза президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви