Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

17 бащи и майки в Бургас ще трябва да платят глоба между 300 и 550 лева. Над 500 родители пък са получили предупредителни протоколи. Причината – защото децата им са хванати да пушат в района на училищата

През октомври миналата година учители и институции обединиха сили срещу тютюневия дим в района на учебните заведения. Равносметката – глоба от 300 до 500 лв за 17 родители, както и 527 издадени предупредителни протокола.

„Важно е да отбележим, че общо са проверени 1521 сигнала. Имаме първоначално полицейски предупредителен протоколи, впоследствие и актове, които ако имаме повтаряемост на деянието, вече се налагат на родителя“, обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик.

„Инструктирани са портиерите. Знаят, когато видят някого дори да не е от училище, имало е случаи на минувачи, но законът казва: Пуши се на отсрещния тротоар. Ние и на отсрещния не позволяваме. Трябва да даваме пример“, каза Янчо Стойчев, Спортно училище „Юрий Гагарин“ – Бургас.

Учители споделят, че често им се налага да правят забележки на непълнолетни пушачи. „Много пъти, когато ученикът ме познава, той ще се съобрази и ще се премести най-малкото. Или няма да пуши пред мен. Но, когато е чужд ученик: Кой сте вие? Какъв сте вие да ми държите сметка? Това е мое право! и т.н.“, разказа Константин Янков, председател на Синдиката на българските учителите – Бургас.

Ясен Пеев, ученик: „Събират се. Според мен, това е начин за справяне със стреса до някаква степен. Горе-долу 1/3 от класа. Има класове, където по-голямата част са пушачи.“

„Ефектът, който би имал върху здравето на децата им подобен род нарушения, би бил пагубен, тъй като често с тютюнопушенето могат да се въведат и леки наркотици, а впоследствие да се стигне и до по-стабилна и системна употреба на твърда дрога“, каза още Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви