Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Конференцията за мир в Украйна, проведена в Швейцария, завърши с неуспех. Имаше разногласия, но нямаше ясно осъждане на руската агресия, пише focus.de. В. Financial Times посочва, че страни от Глобалния юг отказаха да подпишат съвместното комюнике. Това показва, че Русия запазва международната си икономическа мощ и влияние.

Окончателната декларация беше одобрена в неделя само от 80 от 93-те участващи държави. Страни като Бразилия, Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия не се съгласиха с декларацията.

Документът от две страници осъжда заплахата от ядрени оръжия, призовава за връщане на децата, отвлечени в Русия, и изисква безпрепятствен износ на зърно от Украйна. Документът обаче не осъжда изрично Русия за атаката ѝ срещу Украйна, нито я призовава да се оттегли. Вместо това документът се позовава на Хартата на ООН.

Няма ясно изявление относно следваща конференция. Подписалите се обаче подкрепят включването на Русия в бъдещи консултации: „Вярваме, че приобщаването и диалогът между всички страни са необходими за постигане на мир“.

Украинският президент Володимир Зеленски увери, че скоро ще последва втора среща на върха. Подходящата подготовка ще отнеме само месеци, а не години, обеща той на последната пресконференция след двудневната среща в Бюргенщок. Някои държави вече изразиха желанието си да бъдат домакини на такава среща на върха. Саудитска Арабия се счита за фаворит.

Срещата на върха в Швейцария беше първият опит на най-високо ниво да се проучат пътищата към мира след повече от две години руска агресивна война срещу Украйна.

Очакванията вече бяха попарени.

Домакините от Швейцария се опитваха месеци наред да привлекат възможно най-много страни за участие. 160 бяха поканени, но малко над 90 се включиха, като някои страни бяха представени само на ниво министри. Дори американският президент Джо Байдън не присъства. Швейцарските организатори се опитаха да съберат на масата колкото се може повече страни, приятелски настроени към Русия. Въпреки това Китай, най-важният съюзник на Москва, не присъства, Бразилия изпрати само един наблюдател, а Индия и Южна Африка бяха представени на министерско ниво.

Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия. Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана също не подкрепиха документа.

Изявления от Москва непосредствено преди срещата на върха показаха ясно колко далеч е мирното решение. Руският президент Владимир Путин даде своите условия за преговори – капитулацията на Украйна, което означава тя да се откаже от свои територии, както и неин отказ от влизане в НАТО. Киев и западните страни описаха исканията на Путин като абсурдни. Пътят за постигане на дипломатически напредък оттук нататък остава неясен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви