Астрономически часовник Орлой
Астрономически часовник Орлой

Староместки Орлой – другото име на Астрономическия часовник Орлой, e най-старият функциониращ часовник в света. Поставен е на южната стена на кулата на стария градски площад в Прага.

Oрлой, който е един от символите на чешката столица, се състои от три основни компонента, разположени вертикално върху кулата. В центъра се намира астрономичният циферблат. Той показва старо чешко, вавилонско, централноевропейско (модерно) и звездно време, времето на изгрева и залеза, положението на Слънцето и Луната сред съзвездията в зодиакалния кръг, както и фазите на Луната.

От двете страни на астрономическия циферблат се движат всеки час фигури, сред които най-забележителна е фигурата на Смъртта под формата на човешки скелет. От двете страни на централната каменна скулптура на ангела, има два прозореца, в които всеки час, когато часовникът удари, са показват фигурите на 12-те апостоли, сменящи се един с друг. Над каменната скулптура на ангел е фигурата на златен петел, който пее в края на шествието на апостолите.

Под астрономическия циферблат има календарен циферблат, което позволява да се определи денят и месецът на календарната година, денят от седмицата, неработните дни, както и постоянните празници на християнския календар. От двете му страни са изваяни скулптурни фигури.

История на часовника

Часовникът Орлой е монтиран през 1410 година. 

Първоначално Орлой часовник в света е имал само механична част и астрономичен циферблат.

Тези елементи са направени от часовникаря Микулаш от Кадан, а са проектирани от математика и астроном Ян Шиндел. Скулптурният дизайн на астрономическия циферблат е изработен в работилницата на известния чешки архитект и скулптор Петър Парлерж. Следващата документална информация за Орлой датира от 1490 г., когато пражският часовникар Ян Руже, известен още като майстор Хануш, ремонтира часовника, добавя по-ниския календар и първата движеща се фигура – Смъртта. Тези забележителни подобрения, както и забравата на първите автори допринасят за факта, че през следващите 450 години Хануш е смятан за автор на Орлой. Историческата грешка дори е отразена в легендата, според която майстор Хануш бил ослепен от заповедта на членовете на Пражкия съвет, за да не може да направи такъв часовник никъде другаде.

Астрономическият циферблат
Астрономическият циферблат на Пражкия Орлой е астролаб, управляван от часовников механизъм. Орлой отразява Птолемеевата геоцентрична система на света: в центъра е Земята, около която се въртят Слънцето и Луната: на безцветния стационарен фон на астрономическия часовник, изобразяващ Земята и небето, се движат следните компоненти: външен пръстен, зодиакален пръстен, указатели със символите на Слънцето и Луната и два часа ръце със златна ръка и златна звезда на края. За разлика от обикновените часовници, липсва измерване на минутите.

Календарният циферблат
Календарният циферблат се състои от няколко диска с общ диаметър 220 см. В центъра на вътрешния позлатен диск е емблемата на Прага от времето на цар Владислав II Ягелонски .

Около него се намира позлатен диск с цикъл от 12 кръгли медальона със стилизирани знаци на Зодиака и 12 големи кръгли медальона със серия от картини „12 месеца”.

Отвън има меден диск, разделен на 365 сектора с дните на календарната година. Всички дискове, с изключение на централния, се въртят по посока на часовниковата стрелка, правейки пълно завъртане за една година. Над циферблата виси малка ръка, която показва текущия ден.

Големите кръгли медальони от 12-месечната серия от картини представят сцени от чешкия селски живот през Средновековието. Те олицетворяват събития в живота на селяните, които са характерни за съответните месеци на календарната година:

Януари (Leden) – раждането на дете като символ на новата година;

Февруари (Únor) – селянин, който затопля краката си до огъня, а жена му носи дърва за огрев;

Март (Březen) – селянин, който оре на полето с бикове;

Април (Duben) – селянин, който връзва дървета;

Май (Květen) – младеж украсява шапката си за празника и девойка, която бере цветя;

Юни (Червен) – селяни, които косят трева;

Юли (Červenec) – селянка, която жъне пшеница със сърп;

Август (Srpen) – селяните, които вършеят зърното;

Септември (Září) – есенно засяване на зърното;

Октомври (Říjen) – събиране на реколтата;

Ноември (Listopad) – рязане на дърва и подготвянето им за огрев;

Декември (Prosinec) – клане на прасенце за новогодишния празник.

Скулптурна украса
Скулптурите, които украсяват Пражкия орел, са създадени постепенно, в продължение на няколко века, така че те не обхващат една творческа идея.

Според средновековните представи всяка сграда трябва да бъде защитена от влиянието на свръестествените сили чрез декорирането й с фигури-амулети. В горната част на часовника това са фигурите на два василиска, петел и ангел

От двете страни на фигурата на ангела има два прозореца, на които на всеки час се появяват фигурите на 12 апостоли.

В най-високата точка над циферблата е разположена фигура на лъв. На езика на символизма и митологията лъвът се счита за цар на животните и защитник. Вдясно от лъва е фигурата на кучето, която е символ на лоялност и бдителност. Според легендата кучетата пазели съкровища от крадци и разбойници. Следващата фигура е тази на котка (близо до дясната римска цифра VII). Котката е символ на независимост, както и спътник на магьосници и чародеи.

В самото дъно на астрономическото лице на часовника, сякаш на ръба на света, може да се види лицето на дявола с изпъкнали уши и очи.

Долната част на астрономическия часовник сякаш се поддържа от два малки дракона.

По стените на астрономическия циферблат има 4 големи алегорични дървени изрисувани скулптури: отляво – Тщеславието, Скъперничеството, вдясно – Смъртта и Турчинът.

Най-лявата фигура е човек, който гледащ в огледало, което държи в ръката си. Според най-разпространената интерпретация тази фигура представлява греха на суетата, наблюдава изображението си в огледалото. Друго обяснение счита фигурата за магьосник, който с помощта на огледалото гледа отвъд сетивния свят.

Втората лява фигура е мъж, който държи в ръката си торба с пари. Това почти еднозначно се тълкува като олицетворение на скъперничеството.

Следващата фигура – Смъртта под формата на човешки скелет с едната ръка държи камбаната, а от другата му страна има пясъчен часовник.

Това е най-старата фигура от тази серия, която се появява на пражкия астрономически часовник. Тя олицетворява сюжета на Мemento мori, популярен през Средновековието – за тленността на всичко съществуващо наоколо.

И най-накрая, най-дясната фигура – мъж с турски тюрбан държи струнен музикален инструмент в ръката си. Това е най-двусмисленото по отношение на интерпретацията на скулптурата. Традиционно се нарича Турчинът и се смята за напомняне за турската заплаха, съществувала за Свещената Римска империя , която е включвала и Чехия. Според друга версия, тази фигура символизира греха на удоволствието и земните удоволствия, което обаче, не изглежда много убедително.

Календарният циферблат също както астрономическия, е ограден от четири големи алегорични дървени изрисувани скулптури: лявата – Философът и Архангел Михаил, дясната – Астрономът и Летописецът.

Шествие на апостолите

На всеки час от 8 до 20 часа Орлой показва представление в духа на Средновековието.

Горните прозорци по стените на каменния ангел са отворени и дървените рисувани фигури на 12 апостоли се появяват една след друга, по двойки. Всеки апостол държи в ръцете си традиционния си атрибут или символ на своите страсти. Апостолската процесия е представена в следната последователност (съответно в левия и десния прозорец):

• Свети Яков Алфеев (с пръчка и книга) и Св. Петър (с ключ);

• Св. Андрей (с наклонен кръст) и Свети Матей (с брадва);

• Свети Тадеуш (с клуб) и Свети Филип (с кръст);

• Свети Тома (с копие) и Свети Павел (с меч и книга);

• Св. Йоан Зеведеев , или Йоан Богослов (с чаша и змия) и Свети Симон Зилот, или Кананит (с трион);

• Свети Варнава (със свитък и камък в ръка) и св. Вартоломей (с нож и сгънато парче кожа).

Въпреки че апостолите са 12, те не отговарят напълно на 12-те апостоли, изброени в евангелията. Така в числото на 12 апостоли не влизат Св. Варнава и Св. Павел, присъстващи в Орлой, а вместо това са включени Свети Яков от Зеведей, или Старейшината, и Свети Матей, избран вместо Юда Искариотски.

По време на шествието на апостолите фигурите от астрономическия циферблат също се движат.

Най-голямо внимание привлича фигурата на Смъртта, която променя пясъчния часовник, кима с глава и дърпа камбаната. Фигурата на Суетата завърта главата си и се оглежда в огледалото от различни страни. Фигурата на Алчността разтърсва торбата с пари, а Турчинът поклаща отрицателно глава. Краят на парада се отбелязва с пеене на петел. Звукът се излъчва чрез компресирането на меховете, които отвеждат въздуха в три тръби. Кожата се свива при затварянето на прозорците на апостолите. След това камбаните на часовника бият, отчитайки следващия час. Разнасят се толкова удари, колкото е часът според централноевропейското време.

Съществува местна легенда според която ако часовникът спре, градът ще бъде заплашен от голяма беда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви