Министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова обсъдиха на официална среща приоритетни въпроси, свързани с пътната инфраструктура в България и сухопътното влизане на туристи в страната ни.

На срещата присъстваха също така инж. Стоян Николов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и експерти от Министерството на туризма.

„Туризмът генерално не може да съществува без свързаност и адекватна пътна инфраструктура“, подчерта министър Милошев в началото на срещата. Въпреки че летният сезон е време за пътуване, но и е време за ремонти, затова трябва да намерим работещи решения за всички, изтъкна още той.

„Готови сме за диалог и реални действия, за да облекчим летния туристически сезон,“ заяви в отговор министър Коритарова.

Министър Коритарова предложи Министерство на туризма да се включи в състава на междуведомствената работна група, което ще му позволи да подава своевременно информация към туристическия бранш и широката общественост.

По темата за АМ „Тракия“, на срещата беше коментирано, че през активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти на магистралата, както и на други пътни връзки към морските и планински курорти.

В момента се работи активно ремонтът на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ да приключи максимално бързо, като и по нея не се предвиждат планови ремонти.

По въпроса за спирането на камионите и тировете през почивните дни на седмицата, министър Коритарова уточни, че през последните години не се използва тази практика по ред причини, като нарушаване интересите на превозвачите и поставяне в неравностойно положение на други части на икономиката спрямо туризма, нарушаване на ритъма на транспортния поток, както и невъзможност за организиране на допълнителна логистика и места, на които тирове и камиони да изчакват и престояват.

Министерството на туризма през месец април 2024 е отправило запитване до АПИ във връзка с планираните дейности по текущото поддържане на пътната инфраструктура преди началото на летния туристически сезон.

Инж. Стоян Николов коментира предоставената информация за всички по-важни ремонтни дейности, които имат отношение към движението през лятото.

Той уточни, че в отсечката Обзор – к.к. Слънчев бряг, известна като Обзорски проход, която е част от главния път Варна – Бургас, АПИ има отговорността да извършва текущи краткосрочни ремонти само в работните дни, като не работи през почивните дни – от петък до неделя, за периода на активния летен туристически сезон.

Вече тече ремонт на Дюлинския проход, който е алтернатива на критичното трасе до Обзор, а в края на юни ще започне ремонт на 31 километрова отсечка от с. Гюльовица до кръстовището с к.к. Слънчев бряг – Бургас, каза още инж. Стоян Николов.

Инж. Стоян Николов потвърди, че са приключили ремонтните дейности на пътната настилка на път I-9 Дуранкулак – Шабла – Каварна – Балчик, на път II-71 Добрич – к.к. Албена, на територията на област Добрич, на път II-27 Добрич – Балчик и на път III-901 Българево – Камен бряг.

Ремонтирана е пътната настилка на пътища на територията на област Варна и Шумен и на път I-9 Варна – Бургас, като периодично се изпълняват дейности по отстраняване на излишната крайпътна растителност и почистване на площадките за отдих.

В заключение, по време на своята среща министър Милошев и министър Коритарова се разбраха, че е важно да има добра комуникационна стратегия по отношение на състоянието на пътната инфраструктура, която да дава на гражданите и на туристическия сектор своевременна и адекватна информация.

По отношение на започналия от седмица ремонт на пътя Бургас – „Сарафово“ (в участъка между пътния възел тип „Тромпет“ на Северния обход до Гробищния парк), който предизвика притеснения и напрежение в туристическия бранш, днес министър Милошев проведе разговор с кмета на Бургас г-н Димитър Николов, който го увери, че ремонтните дейности ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение.

По този въпрос министър Милошев разговаря и с представители на СНЦ „Съюз на собствениците“- Слънчев бряг – с г-н Пламен Копчев, председател, и с г-н Теодор Пастърмаджиев – член на УС на сдружението, както и с представители на Националния борд по туризъм във връзка с техни писма по изброените теми.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви