Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Разходите за труд за отработен час в Европейския съюз през първото тримесечие на 2024 г. са се повишили с 5,5%. Това е спрямо същото тримесечие на предходната година. Същите в еврозоната са нараснали с 5,1%. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат. Ръстът в България е по-висок в пъти.

Разходите за труд на фирмите включват не само възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, но и непреки разходи за труд – предимно вноски за социално осигуряване, плащани от работодателя.

В еврозоната възнагражденията за отработен час са се увеличили с 5,3%, докато непреките разходи за труд са нараснал с 4,5%, а общите разходи за труд са нараснали с 5,1% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8%, общите разходи за труд – със 5,5%, а компонентът извън заплатите – с 4,8 на сто.

Най-значим ръст на разходите за заплати за отработен час през първите три месеца на годината е регистриран в Румъния (скок с 16,4% на годишна база), следвана от България (повишение с 15,8%), Хърватия (с 15,3%), Полша (с 14,15) и Унгария (с 13,7%), като още две страни членки бележат увеличение на показателя с над 10 на сто, а именно Латвия (с 12,7%) и Литва (с 11,1%).

Общите разходи за отработен час в България са нараснали през първото тримесечие на 2024 г. с 15,8% спрямо година по-рано, а компонентът извън заплатите – с 15,9 на сто.

Разходи за труд в страните членки на ЕС през първото тримесечие на 2024 г. (в % на годишна база):

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви