Коалицията между ПП-ДБ във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Това мнение изрази пред БНР Радан Кънев, който отново е избран за евродепутат с листата на ПП-ДБ.

Той посочи, че подкрепата вече е твърде ниска и тенденцията е пределно ясна.

Според него продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо.

Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу, отбеляза Кънев и допълни: „Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане, е абсолютно наивна. Тя показва липса на опит, липса на политическа годност“.

По негови думи това, от което има нужда ПП-ДБ, е едновременно да запазят единството и да се променят. Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме, поясни Кънев.

Според него трябва цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към нуждите и легитимните интереси на хората.

Той бе категоричен, че днес вече е невъзможно да се управлява с ГЕРБ.

„Всякакви възможности за работа с ГЕРБ са проиграни в голяма степен поради присъдата, която българският избирател произнесе над нас“, поясни Кънев.

В момента коалицията била върната към тесния си електорат.

Според него причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ.

„Суетата да искаме да управляваме сами с ¼ от депутатите и с подкрепата на партия, която е по-силна от нас, в случая ГЕРБ. Очевидно е за всеки, че партия с 60 депутати да поиска цялата власт и подкрепата на партия с над 60 депутати, е такъв риск за самата партия, която го прави, и особено за нейните министри, които слага жертва в изпълнителната власт, че няма накъде. Трябваше да си дадем сметка на какво обричаме тези хора, които изпращаме да вършат реформи. Първо – на безпомощност да вършат реформи. Второ – на безкрайно опитни в мръсната част на политическата игра политици, като обкръжението на Борисов и Пеевски“, обясни той.

Според него има грешка на ПП-ДБ още през 2022 г.

„Беше ясно, че целият свят е драматично променен след началото на войната и че изолацията на ГЕРБ, много закономерна преди това, няма как да бъде водещото след това. Ние тогава трябваше да изхвърлим Корнелия Нинова от управлението незабавно и да търсим вариант, при който от автентично доминиращата позиция, която ПП имаше в българската политика тогава, ГЕРБ да бъдат принудени да сътрудничат в осъществяването на реформи. От тогава, вече 2,5 години насам едно и също въртим – опитваме се да накараме ГЕРБ да правят реформи, което те не искат, само че взехме да го правим в момент, в който вече те бяха значително по-силни от нас“, разясни ситуацията евродепутатът.

Зелената сделка е една от темите, по които Радан Кънев декларира, че ще продължи своята работа в ЕП. Той счита, че като законодателство Зелената сделка преминава като сделка за индустрията.

„Нова европейска индустриална политика, съобразена с новите реалности на глобалната търговска политика, които са много различни от това, на което Европа е свикнала, и това, което в голяма степен е заложено в договорите на ЕС за свободната световна търговия, която вече не съществува“.

Той посочи, че въглеродните емисии не са елемент от Зелената сделка и напомни, че още при влизането ни в ЕС за всеки български управляващ е било ясно, че хоризонтът пред въглищната енергетика е изключително тесен.

„Българските въглищни централи замърсяват с живачни и серни съединения четири пъти над разрешеното в Европа. Имаме дерогация, влизайки в ЕС, от ЕК да тровим гражданите си четири пъти повече в името на енергийната сигурност. Тази дерогация изтича през 2030 г. Това и от икономическа гледна точка е разумният хоризонт, отвъд който въглищата могат да бъдат поддържани единствено на изкуствено дишане, с много сериозни държавни субсидии, като някакъв вид резервна мощност. Това може би е разумно решение – да има такава резервна мощност, но нищо повече от това не е възможно“, смята Кънев.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви