Thinkstock/Getty Images
Thinkstock/Getty Images

Всички знаем, че когато ни се прияде нещо сладко, е по-добре да изберем някой плод вместо готово десертче. Може да се каже, че плодовете са като бонбоните на природата, но за разлика от пакетираните сладки, редовното им консумиране научно доказано е полезно за здравето.

И макар всички плодове да са полезни със съдържанието им на различни хранителни вещества, според диетолозите има един конкретен плод, който все пак превъзхожда останалите.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Според тях най-полезни са боровинките. Те са богати на редица хранителни вещества и най-вече на антоцианини и полифеноли, които са мощни фитохимикали. Антоцианините помагат за намаляването на възпалението в мозъка, подпомагат паметта, когнитивните функции и настроението ни. Това прави боровинките отлична храна за мозъка.

Освен това са полезни и за здравето на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на боровинки е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, както и с поддържането на здравословно тегло и намаляването на риска от диабет тип 2.

Не е за подценяване и благоприятното въздействие, което тези малки плодчета оказват върху здравето на червата. Фитохимикалите, открити в тях, служат като „храна“ за полезните чревни бактерии, а съдържанието на фибри пък допълнително подобрява техните щадящи червата качества.

Ползите от боровинките обаче далеч не приключват дотук. Благодарение на съдържанието им на витамин С и манган, те ни помагат да подсилим имунитета си, докато витамин К пък поддържа здравето на костите ни.

Въпреки че изтъкват именно боровинките като най-полезния плод, диетолозите все пак споменават и още няколко плода, които е добре да ядем често.

Сред тях са ябълките, които са богати на фибри, витамин С и полифеноли (вид антиоксиданти). Една ябълка на ден може да ни помогне за понижаването на LDL („лошия“) холестерол, както и за доброто храносмилане и поддържането на здравословни килограми.

Ягодите, които са друг любим плод на мнозина, също са отличен източник на фибри, витамини и минерали, включително витамин С, както и различни биоактивни съединения, за които е доказано, че имат важна роля в поддържането на добро общо здраве и превенция от отключването на заболявания.

Динята, на която пък ще се наслаждаваме цяло лято, може да ни помогне да останем хидратирани през горещото време. Но освен съдържанието на вода, в нея има и ликопен, който е естествен антиоксидант. Не липсват и витамин А, витамин С и други антиоксиданти.

Редовното консумиране на диня е свързано с по-нисък риск от развитието на сърдечни заболявания и диабет, и освен това е полезно и за кожата ни, пише Parade.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви