Кръводаряване

По повод Световния ден на кръводарителя, 14 юни, амбициозни млади лекари от Бургас организираха благородна животоспасяваща акция. В рамките на една седмица известни медицински специалисти засвидетелстваха своята съпричастност като осигуриха кръв за нуждаещите се.

В Единственото отделение по Транфузионна хематология в Област Бургас, отдадени на добротворчеството, заприиждаха обнадеждените медици.

Милосърдният жест следва да даде пример на младите хора, че създаването на подобна здравна култура и навици драстично ще намали огромния недостиг в количеството на кръвни продукти.

Припомняме, че това не е първата инициатива на Сдружение „Младите лекари“, свързана с кръводаряването. През май месец тази година, д-р Димитър Буковинов, стартира мащабна информационна кампания „Кръводаряването – символ на доброто“, която се провежда на териториите на бургаските училища.

„Като част от екипа на Сдружение „Младите лекари“, смело мога да твърдя, че работим активно в промотирането на безвъзмездното кръводаряване. Този акт на съпричастност е от изключителна важност за Област Бургас. Много от лечебните заведения в региона разширяват своята дейност, което води до повишаване на качеството на предлаганите услуги. Разбира се, търсейки най-доброто лечение, пациентите се насочват към нашия красив морски град. Всичко това е обвързано с натоварването на  хемотрансфузионната мрежа, ръководена от ОТХ – Бургас. Със строежа на Детската болница, нуждите ще станат още по-големи. Категорично, навременното изграждане на Районен център по Трансфузионна хематология ще даде решение на многото новоизникващи проблеми.“, споделя д-р Буковинов, специализант по Трансфузионна хематология.

Популяризирането на подобен тип благородни кампании следва да допринесе до увеличаване броя на кръводарителите и съответно да намали постоянно нарастващите нужди от кръвни продукти.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви