Атанас Запрянов, дами и господа!
Атанас Запрянов, дами и господа!

Така нареченият министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България пак ще предостави излишно военно оборудване на Украйна. Запрянов се изложи устно пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел. Там той участва в заседание на своите колеги. Информацията е на БТА.

В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, каза т.нар. министър.

България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, добави Запрянов.

Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа. Нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна, посочи служебният министър.

Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава, уточни Запрянов. Той допълни, че част от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса.

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна. Не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за (руския президент Владимир) Путин, рече Запрянов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви