Корнелия и Калоян, Кирил и Бойко
Корнелия и Калоян, Кирил и Бойко

В предаването на bTV „Лице в лице“ Кирил Добрев обяви, че подалата оставка като председател на БСП Корнелия Нинова, която водеше две листи, е избрала да стане депутат от Благоевград. Така от Народното събрание отпада втората там – Гергана Орманлиева, която има 1818 преференции. Вместо нея депутат става вторият след Нинова в 25 МИР Калоян Методиев. Калоян е смятан за особено и изключително близък неин първи съветник. Той е критикуван от вътрешната опозиция заради миналото си като лидер на младежкото СДС.

Кирил Петков е подал заявление, че ще влезе в Народното събрание от 23-ти МИР-София, а не от Перник, където също бе водач на листа, съобщи „24 часа“.

С това решение един от лидерите на „Продължаваме промяната“ избора да направи депутат втория в списъка в работническия град – бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Така зад борда остава Настимир Ананиев. Той е трети в 23-ти МИР-София, но освен за Кирил Петков, там оставя място само за Атанас Атанасов.

Спадналият повече от два пъти резултат на ПП-ДБ спрямо предишните парламентарни избори оставя извън Народното събрание още знакови лица, като Искрен Арабаджиев от ПП, както и Ивайло Мирчев, бившия правосъден министър Атанас Славов и Антоанета Цонева от ДБ.

Противно на борбите за място в НС, един от 13-те избрани представители на партия „Величие“, се отказва от спечеленото място.

Това е Кристиан Малинов Карабельов, излъчен от Смолян. Той е изпратил писмо с отказа си до ЦИК, а тя е приела искането му с мнозинство.

В Смолянско „Величие“ спечели едва 903 гласа, а Карабельов – 278 преференции. След вота пред местни медии той призна, че не очаквал партията да вкара човек от района, но приел да е водач на листата, защото припознава идеите ѝ.

„Със съпругата ми имаме бизнес, средствата ни са достатъчни за семейството и не отивам в парламента за пари. Дори съпругата ми не е съгласна да се местим в София. Но съм благодарен, че ме подкрепи. Поел съм отговорност и ще я спазя“, обяснява Карабельов. Мястото на Карабельов ще заеме следващата в листата Лариса Борисова Савова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви