Байдън: Похвала пред строя!
Байдън: Похвала пред строя!

$50 млрд. кредит ще отпуснат страните от Г-7 на Украйна. За целта ще се използват приходите от замразени руски държавни активи,. Това посочиха дипломатически източници. Днес беше първият ден от срещата на върха в Италия на лидерите на най-развитите икономики в света. Информацията е на ДПА, цитирана от БТА.

Украйна ще използва средствата, за да засили военната си отбрана срещу Русия. И още: за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет.

Правителството на САЩ посочи, че около 280 млрд. д. активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни. Това е станало заради санкциите, наложени на Москва от началото на инвазията в Украйна преди над две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на ЕС. Страните членки на блока неотдавна одобриха лихвите, натрупани от руските активи, да бъдат използвани за финансиране на помощ за Киев.

Базираната в Брюксел финансова институция „Юроклиър“ (Euroclear), която към момента е държател на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, неотдавна съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 година.

Планирането на структурата на кредитния пакет върви от месеци. Съединените щати първоначално настояваха да се използване не само приходите от лихви, но и самите замразени активи и с тях да се предостави финансова подкрепа на Киев. Някои европейски страни обаче имат сериозни резерви към подобен подход.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви