Кафето е част от нашето ежедневие. То ни помага да се събудим сутрин и ни поддържа енергични през целия ден. Но колко често се замисляме за последиците за здравето от многобройните чаши кафе, които консумираме?

Според експерта д-р Джонатан Морис, професор по съвременна история в Университета в Хертфордшир, кафето подпомага храносмилането, но и има още изненадващи ползи.

Според Националната асоциация на производителите на кафе, в допълнение към подпомагането на храносмилането, кофеинът може да бъде свързан с много ползи за здравето, включително намален риск от инсулт, диабет и рак на гърдата след менопауза.

„Кафето съдържа значителни количества разтворими фибри (в този случай горещо свареното е предимство, тъй като се извлича по-добре) – в действителност същото кафе Starbucks Grande Brewed Coffee ще ви даде около 3 грама или около 10% от дневните ви нужди от фибри“, казва Морис. „Всъщност около 30% от нас съобщават, че кафето действа като бързодействащо слабително средство – нелош начин да поддържате редовността си, както казваме в Обединеното кралство. Въпреки това, не забравяйте, че след като добавите мляко, сметана, сиропи и т.н., вие го превръщате от храносмилателна напитка в десерт.“

Попитахме д-р Морис какви са разликите в трите най-често срещани вида печено кафе – светло, средно и тъмно.

„При тъмните печени кафета преобладава вкусът на самото изпичане, поради което те често се използват за кафета с по-ниско качество“, казва Морис. „Това е особено важно, когато вземем предвид, че от двата вида кафе, отглеждани с търговска цел, по-евтиният – робуста, е широко възприеман като с по-слаб горчив гумен вкус, който се преодолява най-добре чрез тъмно изпичане.“

Съдържанието на кофеин в робуста е два пъти по-високо от това в арабика – по-стария вид, използван за производство на кафе, казва Морис. Разликата в концентрацията вероятно ще има различно физиологично въздействие върху организма и несъмнена разлика във вкуса, добави той.

„Ако се притеснявате от съдържанието на кофеин, започнете с установяване дали предпочитаното от вас кафе е съставено от 100% зърна Арабика“, казва Морис.

Каква е ползата от кафето за здравето?

Въпреки че вкусът на печените продукти може да е различен, те имат само малки здравословни разлики.

„В този контекст трябва да се разберат последиците за здравето от различните нива на изпичане“, казва Морис. „Ако една партида кафе е разделена на две части, едната от които е изпечена светло, а другата – тъмно, то по-тъмно изпечената ще има малко по-ниски нива на концентрация на кофеин от светло изпечената – но разликата е от порядъка на 0,1 %, така че е малко вероятно да предизвика някаква разлика във физиологичните преживявания на средностатистическия човек.“

Тъмно изпеченото кафе съдържа по-ниски нива на акриламид, за който се подозира, че е канцерогенен при много високи нива на излагане, казва Морис. Решение на калифорнийски съд от 2018 г. доведе до изискването кафето да се продава с предупреждение за рак поради наличието на акриламид.

Това решение беше отменено през 2019 г. поради преобладаващите доказателства, че тези нива са незначителни. Сега съществува контралитература, която свързва пиенето на кафе с по-добри резултати за здравето, обясни Морис. Може би най-същественото предимство на по-тъмно изпеченото кафе е, че то съдържа повече N-метилпиридиний, който потиска производството на стомашна киселина в стомаха.

Кафето дори може да засили метаболизма ви!

Известно е, че кофеинът увеличава скоростта на метаболизма с до 11%, като ускорява изгарянето на мазнините в организма. Този ефект е различен при отделните хора, казва Морис.

Знаейки тези факти, въпросът, който всички си задаваме, е – колко чаши кафе е безопасно да се консумират дневно?

„И така стигаме до свещения граал на всички писания за кафето и здравето“, казва Морис. „Надявам се, че вече сте разбрали, че няма прост отговор на този въпрос.“

Използваните зърна, видът на запарката и размерът на чашата са значителни фактори, които променят резултата от консумацията ви, обяснява Морис.

„И много от тези резултати са донякъде контраинтуитивни: например онази висока (четете малка) чаша варено кафе Blonde Roast, която сте смятали, че представлява най-безопасният начин да отидете в Старбъкс, съдържа 270 mg кофеин, докато здравенякът, отпиващ от своето еспресо, трябва да се справи само със 75 mg“, каза той.

Освен това, подобно на алкохола, телата ни преработват кофеина по различен начин и организмът може да изгради резистентност към кофеина, ако редовно пиете кафе – казва Морис.

„Но не губете надежда“, казва Морис. „Почти всички макроанализи на пиещите кафе установяват, че някаква форма на умерена консумация на каквото предпочитате в каквато и да е по големина чаша, води до положителни резултати за здравето в сравнение с пълното въздържание. Повечето от тях са склонни да определят тази цифра като между 1 и 5 чаши дневно“.

Тъй като повечето от нас пият поне по една чаша кафе всеки ден, е важно да знаем как това може да се отрази на здравето ни. Кафето е изследвано обстойно и е доказано, че подобрява настроението, храносмилането и намалява риска от някои заболявания.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви