Елена Йончева
Елена Йончева

Джевдет Чакъров – председател на ДПС и Искра Михайлова-Копарова от ДПС се отказаха от място в Европейския парламент. Така освободиха пролука за Елена Йончева да се промъкне отново там. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС също се отказа от място в европарламента. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.И тъй като и тримата са спазили законовия срок, на заседанието тази вечер единодушно искането на всеки от тях беше одобрено.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Така петата в листата – Елена Йончева, вероятно ще заеме третия мандат на Движението в ЕП. Йончева е събрала едва 4072 преференции (1,38 %) от 295 0521 гласували за движението. Другите двама евродепутати от ДПС ще бъдат Илхан Кючюк и Танер Кабилов.

Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС. Сега ще остане като депутат в Народното събрание. За Брюксел от ГЕРБ ще заминат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, Илия Лазаров.

От „Възраждане“евродепутати ще бъдат Станислав Стоянов, Петър Волгин, Рада Лайкова, като Волгин е рекордьор по преференции.

ПП-ДБ изпраща в Брюксел отиват Никола Минчев, Христо Петров, Радан Кънев, като и тримата също имат голям брой преференции.

От БСП в европарламента влизат Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова.

ИТН ще се представлява от Ивайло Вълчев.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС – петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, „БСП за България“ – два мандата, едно място в ЕП ще имат от „Има такъв народ“, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви