Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” 2024.

Той ще се проведе в периода 14-16 юни, а участниците в него са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

Събитието ще бъда открито тържествено в 14:00 на 14 юни, петък.

В първия конкурсен ден гостите на конкурса ще се насладят на изпълненията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев.

Във втория конкурсен ден,15 юни, са изпълненията на II и III групи както и дефиле на участниците в конкурса.

На 16 юни, неделя, от 9:00 час е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група.

От 10:00 часа е участието на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти.
От 13:00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството.

Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви