ГЕРБ излъчва преговорен екип за срещи с партийно представените партии. Той ще бъде съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Кабинет ще има, премиерът ще е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам.

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов в първи коментар след вота 2 в 1.

По думите му е необходим експертен кабинет, доминиран във важните министерства от ГЕРБ. „Искаме от наши кадри да са премиер, външен и военен министър. Трябва всеки да надмогне егото си. Другият изход е септември да ходим на избори. Мария Габриел няма да участва в кабинет на ГЕРБ“, категоричен е той.

Според него победата на партията във вота е категорична.

„Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, посочи той.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми е колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ обаче не го и прави“, подчерта Борисов.

„Съгласихме се на правителство с ПП-ДБ, защото това беше единственият начин да има такова“, отбеляза той. Бойко Борисов не каза кого ще предложи за премиер, а уточни, че въпросът ще се обсъди с партиите, с които ще преговаря.

Той изрази съжаление, че Христо Иванов е подал оставка, но сподели, че го познава и знае, че когато види трудност, се отказва, за да му е по-спокойно.

Относно заявките за „реванш“ от страна на ПП-ДБ, Борисов посочи, че такъв би бил нов вот, ако двете коалиции не се разберат. „С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С „Възраждане“ може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН гласуваше с нас и ПП-ДБ, но техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви