Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд- Бургас, с което е потвърдена присъда в размер на 4 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, постановена срещу водач на автобус, предизвикал тежка катастрофа с две жертви.

На 28.02.2020 г. около 22.00 часа на Главен път I – 9, след изхода на гр. Бургас в посока кв. „Крайморие“, управлявайки автобус марка „Мерцедес“ с турска регистрация, собственост на „Йозлем Тур Туризм Сеяхат Аноним Ширкети“ със седалище и адрес на управление Истанбул, Република Турция,  Камен Филипов е нарушил правилата за движение, като се е движил със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на Ванча Байлова и на Тодор Тодоров. Ванча Байлова беше кметица на с. Присад.

На основание чл. 343, ал. 3, предл. четвърто, б. „б“, предл. първо, вр. ал. 1, б. „в“, предл. първо, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 изречение първо от ЗДвП, при условията на чл. 58а, ал. 1 от НК  водачът е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от четири години и осем месеца, при първоначален „общ“ режим. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от пет години.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви