Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Ядрена подводница „Казан“ и три руски кораба преминаха на 30 морски мили югоизточно от бреговете на Флорида, САЩ. Това съобщава „Маями Хералд“. През последните няколко години това са първите по рода си маневри, предприемани от Москва.

Руското министерство на отбраната заяви, че военноморската му група ще се базира в столицата на Куба. Тя вече е пристигнала в Хавана. По време на своето пътуване тя е симулирала атаки срещу враждебни цели в морето и във въздуха. При навлизането си в хаванското пристанище ескадрата е била посрещната от специална церемония с 21 топовни салюта.

Ядрената подводница „Казан“ е въоръжена с крилати, а не с междуконтинентални балистични ракети. В групата влиза и фрегата „Адмирал Горшков“, въоръжена с хиперзвукови ракети „Циркон“.

Основната задача на групата е поразяването на вражески кораби и самолетоносачи.

Разузнаването на САЩ твърди, че руската групировка не носи ядрено оръжие. Освен това тя е била съпроводена от американски и канадски бойни кораби в близост до Флорида.

„Преди всичко целта на бойните кораби е да напомнят на Вашингтон, че не е приятно, когато съперник се намесва в близост до теб“, посочи Бенджамин Гидън, директор на Латиноамериканската програма в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра „Уилсън“, цитиран от БТА. „Това също така напомня на приятелите на Русия в региона, включително на противниците на САЩ Куба и Венецуела, че Москва е на тяхна страна“, добави той.

Учението се случва няколко седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да използва щатски оръжия за удари в Русия.

Очаква руските кораби да останат в региона през цялото лято. Смята се, че в ученията ще се включат и група руски самолети.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви