Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Битовите потребители ще плащат дори да не потребяват електроенергия, защото ще въвеждат такса “електромер” за домакинствата в България. Около идеята се обединиха представители на електроразпределителните дружества и на КЕВР. Това стана по време на открито заседание на енергийния регулатор за цените на тока за бита. Остава само да се уточни как точно ще бъде определена новата фиксирана такса за домакинствата.

Зорница Генова от “Електроразпределителни мрежи Запад” поиска още от 1 юли битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде определяна в киловати на ден или в ампери. Целта е домакинствата да плащат таксата всеки месец, а не само, когато потребяват електроенергия. Въвеждането на таксата е навременно предвид предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата, коментира Зорница Генова.

Щерю Радев от “Електроразпределение Юг” също поиска да бъде въведена такса за битовите потребители, която да не зависи от потреблението на електроенергия. От внесеното в КЕВР заявление става ясно, че от “Електроразпределение Юг” искат битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всеки електромер.

Подкрепям въвеждането на цена за достъп за битовите потребители на база присъединена мощност, коментира Александър Йорданов, член на КЕВР. Но той посъветва енергийните оператори да синхронизират подхода си за определяне на новата такса за достъп до мрежата.

В момента домакинствата плащат такса за достъп и пренос на електроенергия, която се определя на база на потреблението. Тоест плащат само, когато потребяват ток.

Ако новата такса бъде въведена, за ток всеки месец ще трябва да плащат и собствениците на вили, ваканционни имоти и апартаменти, които се използват само няколко месеца от годината или дори са необитаеми. Сега електроразпределителните дружества (ЕРП-та) искат да ги накарат да плащат такса “електромер”.

На същото основание от хората може да бъде поискано да плащат винетка дори да нямат автомобил, защото наличието на хубав път до даден имот е предпоставка собственикът на имота да си купи автомобил.

Цена на тока от 1 юли
Цена на тока от 1 юли

От работната група към КЕВР, която подготвя доклада за цените на тока от 1 юли, коментираха, че ЕРП-та предлагат различни варианти за определяне на такса за достъп, с което всяко дружество решава собствените си проблеми. ЕРП-то в Западна България решава проблема си с наличието на много вили в неговата територия, а ЕРП-то в Югоизточна България с ръста на ВЕИ инсталациите. Трябва да има единен подход при определяне на таксата за домакинствата, което може да стане, ако през есента трите ЕРП-та излязат с обща позиция. Така таксата може да влезе в сила от 1 юли 2025 г.

От предоставените от едно от ЕРП-та данни на КЕВР става ясно, че само в пет страни от ЕС хората плащат и без да потребяват ток. Това са Австрия, Испания, Италия, Нидерландия и Франция. В останалите над 20 държави от ЕС няма такава практика.

От 1 юли 2024 г. токът за домакинствата ще поскъпне, но такса “електромер” все още няма да има. Но поскъпването на тока от началото на следващия месец може да е по-голямо от първоначалните разчети на КЕВР. Предложението на КЕВР е цената на тока за бита да нарасне средно с 1,39% от 1 юли, като най-голямо е поскъпването в Западна България, а в Североизточна България дори е предвидено леко понижение на цената. Но ако до края на юни се запази тенденцията за поскъпване на електроенергията на свободния пазар, може поскъпването на тока за бита да е по-голямо, коментираха от работната група на КЕВР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви