Планината Чейен
Планината Чейен

Около нас има в изобилие внимателно замаскирани ракетни силози, командни пунктове, секретни лаборатории и подземни бункери. Планетата е покрита с цяла мрежа от на пръв поглед незабележими военни обекти. Те, въпреки това, могат да повлияят значително на хода на военните действия. За тях се пишат книги, правят се фантастични филми, посветени са им компютърни игри. Но никой не знае какво наистина се случва там. Ето какво представляват най-мистериозните военни бази на планетата.

Зона 51
Зона 51

Зона 51
Легендарната база на военновъздушните сили на САЩ 51 в пустинята Невада е включена във фантастични екшън филми. Това, което не се приписваше на американските военни, служещи тук: изучаването на извънземни технологии и създаването на „летящи чинии“и отглеждането на бойни вируси, способни да унищожат цялото човечество, и генетичните експерименти. Разпространяващите се теории на конспирацията принудиха Пентагона да изтръгне някои подробности.

Експериментални системи за самолети и оръжия са в процес на разработка в зона 51, според официални данни.

Известно е, че тук са тествани самолети като високоскоростните разузнавателни самолети Lockheed U2, A-12 и SR-71, както и известният „стелт“ F-117 Nighthawk. Необичайната триъгълна форма на фюзелажа им можеше да подтикне случайни свидетели на стелт полета над пустинята да помислят за експерименти с НЛО. Според някои информации, в момента в Район 51 те са ангажирани в строго секретната хиперзвукова стратегическа разузнавателна стелт SR-91 Aurora. Според американските медии този самолет развива скорост до 20 хиляди километра в час, но Пентагонът все още не е потвърдил нищо.

Гуантанамо
Гуантанамо

Залив Гуантанамо
Военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо, Куба е на повече от сто години. Площта му е около 117 квадратни километра. Базовото пристанище може да побере до 50 големи кораба, включително самолетоносачи. На сушата има повече от 1500 обслужващи и жилищни съоръжения, механизирано пристанище, кораборемонтни магазини, плаващ док, складове за храна, боеприпаси и гориво и смазочни материали. Базовият контингент е около десет хиляди военни. Малко градче с всички удобства е построено специално за тях.

Но базата получи известната си слава заради едноименния затвор, разположен на нейната територия.

От 2002 г. американците са държали тук повече от хиляда души без съд и разследване. Пресата многократно е получавала мрачни слухове за реда, който преобладава тук. Лицата, заподозрени в тероризъм, са били измъчвани, не са им позволявали да спят и са държани в дажби на полуглад. Всъщност те бяха избити признание. През 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама подписа указ за затваряне на затвора, но той действа и до днес. Според международни правозащитни организации, тя съдържа около 40 затворници.

Военноморска база Юлин
Военноморска база Юлин

Военноморска база Юлин
За голямата китайска военноморска база Юлин на брега на остров Хайнан научи наскоро. През 2008 г. американските разузнавателни служби пуснаха снимки, на които се вижда, че народноосвободителната армия на Китай е издигнала огромно съоръжение в планинската верига за военноморския компонент на ядреното му възпиране. Според сателитните изображения до 20 подводници с междуконтинентални балистични ракети могат да бъдат разположени в базата Юлин. А на леглата, разположени наблизо, ще се поберат две цели ударни групи на самолетоносачи.

Една от най-мистериозните бази на планетата, създадена тайно и за кратко време, е много важна за защитата на Китай.

Подводни ракети-носители, криейки се в нейните пещери, са готови да оцелеят в мощна ядрена атака, да отидат незабелязано в море и да атакуват противника. Все още не е ясно колко изходи има базата. Неговата вътрешна структура също не е известна. И най-важното е, че няма информация дали Китай има други подобни бази.

Планината Чейен (на заглавната снимка)
Трикилометровата планина Чейен в околностите на Колорадо Спрингс и постоянният команден пункт на подземния комплекс NORAD, Северноамериканският съвместен команден център за аерокосмическа отбрана, се счита за сърцето на националната сигурност на САЩ. Тази структура обединява американската и канадската системи за ПВО и ПРО, в едно цяло. В случай на ядрена война, именно от бункера в планината Шейен политическото и военното ръководство на страната ще командва войските.

Строителството на подземната база започва през 1961г. В дълбините на планината Шайен за три години е създадена система от изкуствени пещери. Три тунела (дължина 180 метра, височина 20 метра, ширина 15 метра) бяха пресечени от още четири (дължина 100 метра, височина 17 метра, ширина 10 метра), образуващи един вид решетка. В тези килии са поставени 15 метални конструкции, 12 от които всъщност са триетажни сгради, останалите са на едно или две нива. Външната обвивка от девет мили и половина милиметра меки стоманени листове се поддържа от вътрешна стоманена рамка.

Всички тези конструкции са инсталирани на специални пружини, които правят комплекса устойчив на земетресения и последствия от ядрен удар.

Бункерът Чейен все още работи.

Олафсверн
Олафсверн

Военноморска база Олафсверн
Норвежката военноморска база Olavsvern е построена по време на Студената война, на 15 километра южно от град Tromsø, при сливането на фиордите Ramfjorden и Ballsfjord. В структурно отношение той представлява подводен сух док с директен достъп до морето. Общата площ на базата е почти 25 хиляди квадратни метра; съюзниците на НАТО в Норвегия бяха ангажирани с укрепване. По време на Студената война комплексът се използва предимно от американски подводници, които патрулират Северния ледовит океан. Тяхната задача беше да шпионират съветските ракетни подводници.

След разпадането на СССР базата дълго време остава бездействаща, а през 2011 г. тя е представена за продажба. В резултат Olavsvern беше изкупен от бизнесмена Гунар Вилхелмсен и отдаден под наем за базиране на руски изследователски кораби. Той остава в този статус и днес.

Андрей Коц

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви