Мехмед Дикме

Правителство ще има. Ситуацията е много сложна. Нещата не зависят от Бойко Борисов, а единствено от Делян Пеевски. Аз го поздравявам за това, което постигна на изборите. С Доган трябва да намерят формулата как да легитимират ДПС в управлението. ДПС трябва да подпишат споразумение и да участват легитимно в управлението. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Ако не участват, на следващи избори ще бъдат наказани от избирателите си. Бойко Борисов трябва да преглътне егото си и да подпише такова споразумение, въпреки че това може да му коства огромни проблеми – и вътрешнопартийни, и в обществото, посочи Мехмед Дикме.

Другата възможна алтернатива за съставяне на правителство е това да стане с подкрепа на „Има такъв народ“, добави той.

Легитимацията на това мнозинство обаче ще е много сложна. Легитимацията е много важна, както и легитимността, каза още бившият земеделски министър.

Избирателят даде знак на политиците и с участието си, и с неучастието си на вота. Това, което стана днес и вчера с оставките на Корнелия Нинова и Христо Иванов ще катализира много сериозни процеси на консолидация и вдясно, и вляво. Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии. Хората искат и силна десница, и силна левица, заяви Дикме.

Ако мандатоносителят не състави правителство, на следващите избори ситуацията ще бъде коренно различна.

ГЕРБ няма право да се откаже, длъжен е да излъчи правителство. Проблем е, че всяка формация, която се докосне до ГЕРБ, след това търпи големи щети, добави той.

fakti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви