Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

През първите 3 години от пандемията от коронавирус в западните страни са регистрирани повече от три милиона смъртни случая, според ново проучване. Това предполага, че ваксините срещу COVID могат отчасти да носят вина за това, сочи изследването на Vrije Universiteit в Амстердам. То е публикувано в списание BMJ Public Health по-рано тази седмица.

Между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2022 г. в 47 държави са регистрирани общо 3 098 456 прекомерни смъртни случая (Прекомерната смъртност е термин, използван в епидемиологията и общественото здраве, който се отнася до броя на смъртните случаи от всички причини по време на криза над и отвъд това, което бихме очаквали да видим при „нормални“ условия.)

Според проучването през първата пълна година на пандемията през 2020 г. са регистрирани 1,03 милиона смъртни случая. През 2021 г., когато са пуснати първите ваксини, са регистрирани над 1,25 млн. прекомерни смъртни случая, а през 2022 г. – когато са отменени ограниченията, свързани с Ковида – са регистрирани над 808 000 смъртни случая, според предварителните данни, цитирани в проучването.

„Извънредната, прекомерната, смъртност остава висока в Западния свят в продължение на три последователни години, въпреки прилагането на мерки за ограничаване на разпространението и ваксините COVID-19“, се посочва в изследването.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви