Бургазлия е бил част от престъпна група, която е разпространявала наркотици. Самият той е използвал и семейството си за параван по време на срещи и превозване на дрогата.

Повече подробности дадоха на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев, старши комисар Боян Раев – заместник-директор на ГДБОП и комисар Ради Пенев – началник отдел на ГДБОП-Бургас.

Престъпното деяние е обхващало 4 населени места – София, Стара Загора, Варна и Бургас.

Групата е разпространявала коноп, канабис, марихуана, метамфетамин и кокаин, както в България, така и в чужбина. Общото задържано количество дрога е 2,3 кг метамфетамин, над 12 кг коноп и 30 гр кокаин, а приблизителната цена 400 000 хиляди.

„Това беше една доста успешна, но и сложна операция, която координираше служителите на ГДБОП от няколко населени места. Действията трябваше да бъдат извършени едновременно. Основният обект на разследването е от Бургас. Задържани са общо 5 лица. На 3 от тях са взети постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“. Благодаря на Окръжна прокуратура за прекрасната координация, която създаде, както и на колегите от Бургас, Варна и Стара Загора“ , каза старши комисар Раев.

Комисар Пенев поясни, че обектите на разследването се наблюдават от началото на годината.

Те са комуникирали само чрез мобилни приложения и са били много конспиративни. Разчитали са на лични контакти, като често са сменяли локациите на срещите си.

„Основният обект е лице от Бургас и при срещите си във Варна и Стара Загора е взимал съпругата и детето си, които са били в района. Това е една конспиративност, която е ползвал той и едно алиби при проверка. Детето е на 2-3 годинки. Мъжът е пътувал с жена си и детето до Варна, като е имало е случаи, когато са превозвани и наркотици. Самото задържано лице е имало и тайници в Бургас, които са били пригодени за съхранение на наркотични вещества. Мъжът не е криминално проявен“ , каза той.

 

Прокурор Чинев заяви от своя страна, че само едно от задържаните лица е с обременено съдебно минало. Тримата задържани могат да получат присъди до 15 години затвор и глоби до 100 000 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви