Храните, богати на вещества, които могат да предпазят тялото ни от възпалителни процеси, са едни от най-полезните изобщо.

И това е така, тъй като подпомагат по-доброто ни цялостно здраве и съответно сме по-жизнени, имаме по-добро храносмилане, по-малко болки в ставите, по-стабилни нива на кръвната захар, а и по-лесно поддържаме здравословно тегло.

Освен, че са полезни за всеки, храните, богати на противовъзпалителните вещества са особено препоръчвани от диетолози и други здравни експерти за хора с ендометриоза, екзема или акне.

Ето пет храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве. Споделя ги диетологът-нутриционист Софи Жанвие пред Vogue.

Ядки

Бадемите са добър източник на фибри, растителни протеини, минерали и антиоксиданти. Омега 3 са специфични мастни киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни, но често не му достигат. Добре е да си набавяме достатъчно, за да подпомогнем сърдечно-съдовата и когнитивна дейност, както и да подобрим състоянието на кожата и ставите си.

Освен че помагат при възпалителни заболявания и кожни проблеми, тези вещества са ефективни дори и при тревожност. Препоръчително е освен ядки, да ядем и мазни риби като риба тон, сьомга и скумрия поне два пъти седмично.

Боровинки

Подобно и на останалите горски плодове, боровинките са пълни с антиоксиданти. Те помагат в борбата срещу оксидативния стрес в клетките ни, който предизвиква възпалителни реакции и е свързан с по-бързото стареене.

Боровинките специално съдържат полифеноли, които са вид антиоксидант. Той доказано може да блокира определени възпалителни вещества.

Елда

Тази зърнена култура е богата на фибри, антиоксиданти, растителни протеини и не съдържа глутен. Фибрите са ценни за организма ни, тъй като „захранват“ добрите бактерии в микробиотата ни, където след това произвеждат противовъзпалителни вещества.

Предимството на елдата пред ориза например е, че има по-нисък гликемичен индекс.

Кефир

Тази ферментирала напитка съдържа естествени пробиотици (живи бактерии), които са отново благоприятни за микробиома ни. А когато той е в баланс, се радваме на по-добро храносмилане, подсилен имунитет, здрава кожа и по-добро психично здраве.

Когато микробиотата обаче е нарушена, се насърчава чревната пропускливост и следователно преминаването на ендотоксини в кръвта, което причинява възпалителна реакция.

Черен шоколад

Ето, че стигаме до любимото изкушение. Но трябва да знаем, че за черен шоколад се приема такъв с поне 85% какао, както и че неговите ползи са свързани именно със съдържанието на какао. То е богато на антиоксиданти, минерали, фибри и теобромин – противовъзпалително вещество.

Добрите новини са, че дори и хора с проблемна кожа могат да си позволяват шоколад – но, разбира се, стига да не е млечен или бял и да се консумира в умерени количества.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви