„Може да се разчита на разрешаване на конфликта в Украйна, ако миролюбивите сили спечелят изборите за Европейски парламент и президентските избори в САЩ“.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в разговор с репортери в избирателна секция след гласуването на изборите за Европейски парламент, съобщи Фокус като се позова на Hir TV.

Отговаряйки на журналистически въпрос кога може да се очаква установяване на мир в Украйна, Орбан каза:

„Това може да се постигне в две стъпки“.

Той обясни, че основната тема на настоящите избори за Европейски парламент във всички страни от ЕС е темата за войната и мира. През ноември, е припомнил премиерът, ще се проведат президентски избори в САЩ.

„Това е втората стъпка“, уточни Орбан. Той подчерта, че ако на изборите в Европа и САЩ „победата отиде при миролюбивите хора“, тогава в Украйна може да се установи мир.

„Първата ни задача сега е да спечелим изборите за Европейски парламент“, е отбелязал Орбан. Той е заявил, че следи отблизо предизборните кампании във Франция, Германия, Италия и други страни от ЕС и навсякъде вижда, че темата за войната и мира е излязла на преден план. „Това вече е общоевропейски въпрос“, е подчертал Орбан.

„Затова може да се тълкува предизборната кампания в европейските страни като кампания по въпроса за войната и мира“, добави премиерът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви