Българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представителите, които да ги представляват в Европейския парламент.

Парламентарният предсрочен вот съвпадна и с провеждането на изборите за Европейски парламент от страната.

В историята на България двата вида вот се провеждат едновременно за пръв път.

В страната изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

Изборният ден в Бургас започна нормално. Отворени са всички секции и до този момент няма сигнали за нарушения

В Бургаска област 362 885 души имат право да гласуват на парламентарните избори, а с близо 10 хиляди по-малко са гласоподавателите на изборите за европейски парламент.

В 595 секции в областта ще се гласува с машини и бюлетини, а в 161 –а изборът ще се извършва само с бюлетини. За първи път след края на изборния ден Районната избирателна комисия ще приема документите от Секционните комисии в новата спортна зала „Арена Бургас“.

Общо седем са подвижните избирателни секции в областта.

В област Бургас за участие в изборите са регистрирани 20 партии и 11 коалиции. За 14-те депутатски места в Народното събрание ще се борят 430 кандидати.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви