Решението на Съединените щати, Франция и Германия да позволят на Киев да нанася западни оръжейни удари по руска територия е пресичане на червена линия.

Това заяви австрийският министър на отбраната Клаудия Танер пред Die Presse.

„По този начин червената линия беше пресечена. Затова съм много доволна от разяснението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че Алиансът няма да изпраща войски в Украйна“, каза тя пред вестника.

В края на май САЩ разрешиха на Украйна да обстрелва с американско оръжие военни цели на руска територия край Харковска област, за да спре напредването на руските войски в региона. След това подобно разрешение дадоха Германия, Чешката република, Обединеното кралство и Франция.

Разрешението на Киев за нанасяне на удари по Русия беше критикувано от унгарския министър-председател Виктор Орбан и словашкия му колега Роберт Фицо.

Белият дом отговори на критиките, като подчерта, че Украйна е значително ограничена в географията на ударите, а Вашингтон не иска нито ядрен конфликт с Русия, нито началото на Трета световна война.

Ограниченията бяха смекчени в условията на „невероятен натиск“ в Харковска област след проучване на всички възможности, обясниха от американската администрация.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви