Бургас отново има повод да се гордее! Многобройни хора се извиха по улица „Александровска“ и пл. „Тройката“. Събитието бе част от национален фолклорен фестивал „Хоро край лазурния бряг 2023“ и се провежда за 9-и път.

Преди концертната част участници преминаха и на пъстро шествие по централната улица, където бяха аплодирани от много бургазлии.

Участие взеха над 550 участници от двадесет и един фолклорни клуба от страната – Пловдив, Чирпан, Поморие, Айтос, Българово, с. Равнец и разбира се Бургас. Всички те показаха своя талант и темперамент.


Фестивалът няма конкурсен характер и в него се включиха любителски школи и клубове по интереси, занимаващи се с български фолклор.

Изпълнение на наши изявени и всепризнати народни певци и инструменталисти звучеше през цялото време от колоните на общинския радиоцентър.

За кратко на място бе и президентът Румен Радев, който бе придружен от първата дама Деси Радева.

Зам.-кметът Диана Саватева
Зам.-кметът Диана Саватева

Много от участниците се възползваха от това се снимаха за спомен с държавния глава. Официално самото събитие бе открито от зам.-кметът по култура Диана Саватева.

„Аплодисментите днес са за вас. Г-н Бойчо Янев напълно заслужено вече е почетен гражданин на Бургас, защото организира едно от най-пъстрите, посещаваните и вдъхновяващи фолклорни събития в Бургас. Съставите показват тук не просто майсторство, но сърдечност и любов към фолклора. Вие пазите българщината!“, обърна се тя към участниците.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ при Министерството на отбраната, Военен клуб Бургас и Фолклорен клуб „Лазур“, с подкрепата на Община Бургас чрез проект, финансиран по общински фонд „Култура“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви