Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Украйна ще получи от Франция многоцелеви изтребители четвърто поколение „Мираж-2000“. Украинските пилоти ще се обучават на френска територия. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю, цитиран от БНР.

„Утре /б.р. днес/ стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители „Мираж 2000“, произведени от „Дасо авиасион“, посочи Макрон, който се очаква да приеме в Елисейския дворец украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия, обяви Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя.
Причината за молбата е нуждата от адекватна подготовка на нарастващата по численост армия. „Съществува предизвикателство по отношение на капацитета (на инструктори в Украйна). Ето защо украинският президент и министърът на отбраната (на Украйна) се обърнаха към всички съюзници – преди 48 часа в официално писмо – с думите: „Имаме нужда да ни обучавате по-бързо и да правите това на наша територия“, каза Макрон.

Франция планира да обучи 4500 украински войници на своя територия – една бригада, посочи държавният глава. Еманюел Макрон подчерта, че Франция не желае „ескалация на войната, но мирът … ще бъде постигнат само ако Украйна може да се съпротивлява“.

„Ситуацията е трудна“, призна френският президент, като добави, че руската армия нанася „тежки удари“ в Харковска област. „Мирът не може да означава капитулация на Украйна. Мирът трябва да дойде чрез преговори“, каза още той.

Според Макрон този момент все още не е настъпил, „тъй като Русия продължава да настъпва“, допълва БНР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви