Симеон разгромява враговете си
Симеон разгромява враговете си

В славни времена Симеон I се възкачил на трона.Той поел управлението на огромна християнска държава, която вече беряла плодовете на десетилетия под управлението на княз Борис I. България била страна със самобитна култура, а народът ѝ бил обединен от новата обща вяра.

Византийският император Лъв VI не могъл да понесе прогонването на гръцките свещеници от България и търсел начин да си отмъсти. Подучен от своите съветници, той преместил тържището на българските стоки от Цариград в Солун. Това било силен удар върху българската търговия, защото така нашите търговци били прогонени от огромния цариградски пазар. А там се събирали търговци от цяла Европа и Азия. Освен това те били принудени да плащат по- високи мита.

Княз Симеон познавал добре византийците – той получил образованието си сред тях. И знаел, че това е само началото на сериозен сблъсък. Затова решил да атакува пръв. След като била отхвърлена неговата молба да бъде оставено българското тържище в Цариград, Симеон нахлул с войските си във Византия.

Така в 894г. Симеон започнал първата в Европа война за защита на търговските интереси.

Но всъщност истинският смисъл на този конфликт бил по-дълбок. Защитавайки с военна сила уж търговски интереси. Симеон не позволил да го накажат за изгонването на гръцките свещеници.

В Източна Тракия българската армия помела изпратените срещу нея византийски легиони и хазарски наемници. Огромна плячка и хиляди роби увенчали първата бляскава победа на младия княз. Но въпреки това василевсът не върнал българските търговци в Цариград. Той подкупил с много злато маджарите, за да нападнат България от север. В същото време византийската флота потеглила от юг. Нападението от две страни затруднило Симеон и той временно отстъпил. Войските му се затворили в крепостта Дръстър (Силистра). За да спечели време князът започнал преговори с Византия, но в същото време тайно се споразумял с печенегите и заедно с тях разбил маджарите. Така Симеон прекратил заплахата от север и можел да насочи цялата си мощ на юг.

Макар че византийците прехвърлили всичките си войски от Азия на Балканите, през 896г. Симеон ги разбил и принудил Лъв VI най-после да върне българското тържище в Цариград. Той спечелил първата търговска война, но тази победа всъщност утвърдила правото му да назначава българи за свещеници в земите си и попречило на византийците да разпръснат свои верни хора из цяла България.

Това завоевание повишило военното самочувствие на княза и през 904г. той се насочил към Солун. Градът бил наскоро плячкосан от арабите се очаквало да падне лесно. За да спаси Солун, василевсът дълго преговарял за мир. Симеон се отказал от града, но прибавил към България Южна Македония и Драчка област. Така той продължил делото на славните си предци да присъединява към държавата си славяните, живеещите извън границите на България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви