Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

САЩ ще дадат на Украйна нов пакет военна помощ. Той ще е за около $225 млн., съобщиха американски официални лица. Ще се състои основно от боеприпаси, които силите на Киев да използват за удари срещу заплахи от руска територия. Главната цел е защита на Харков от руско нападение. Информацията е на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Длъжностните лица заявиха, че помощта включва боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система ХАЙМАРС (HIMARS), както и минохвъргачки и артилерийски снаряди. Те говориха при условие на анонимност, за да обсъдят помощта, която все още не е обявена публично.

Съгласно нова директива на САЩ Украйна може да използва такива оръжия за нанасяне на удари през границата с Русия, ако силите там атакуват или се готвят да атакуват. Тази промяна обаче не променя политиката на САЩ, която насочва Украйна да не използва предоставените от американците ракети АТАКМС или ракети с голям обсег и други боеприпаси за нападателни удари на територията на Русия, според американски служители.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви