Проучване на Галъп за изборите на 09.06.
Проучване на Галъп за изборите на 09.06.

40,2% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за парламент. Такъв е резултатът от проучването на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Сондажът дава представа за нагласите на респондентите към началото на юни. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%. Трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко декларативната активност ще се възпроизведе на терена. И – как националните избори ще увлекат активност за европейските. 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с „Не подкрепям никого“ в изборите за Европейския парламент.

Сондажът обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка. Проведен е чрез интервю „лице в лице“с таблети между 29 май и 4 юни. Той не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

Ако декларациите на респондентите се потвърдят и сред тепърва решаващите за кого да гласуват стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и коалиции гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, „Възраждане“ – 15,5%, ДПС – 15,3%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, ИТН – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на „летвата“, според „Галъп“, са „Солидарна България“ с 3,1% и „Синя България“ с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на „Величие“ – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, „Български възход“ – 1,1% и „Левицата!“ – на самия ръб от 1%.

„Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като „Зелено движение“, формацията на Иван Гешев и други“, допълват от „Галъп“.

За Европейския парламент, както може да се очаква, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви