Кръстю Тодоров

В картините на Кеца пируват багрите. Неговите платна носят особена лиричност и романтика. Определян като майстор на гротеската, в годините на творческото израстване Кръстю Тодоров изгражда ясно разпознаваем стил, превръщайки се в един от емблематичните автори на града ни.

Бургаският художник КРЪСТЮ ТОДОРОВ – КЕЦА е автор с богата творческа биография.

Роден на 08. 06. 1959 г. в с. Трояново, Бургаско. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, 1974 – 1978 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (1985 г.) , след което се завръща в родния Бургас, където живее и работи до последно.

Морето е притегателната сила, която зарежда и вдъхновява автора!

Член е на Съюза на българските художници от началото на 1991 г. Изявите му започват в групови общински и национални изложби, както и в изложби на Дружеството на бургаските художници в Белгия, в градовете Лиеж , Малмеди и Брюксел през 1991 г. В рамките на това турне на бургаски автори е и първата му самостоятелна изложба в Малмеди. Следват групови изложби във Франкфурт на Майн /Германия, Анкара/Турция, Париж/Франция, Ланкастър, Пенсилвания/САЩ. Редовно участва в няколко знакови международни артфорума в България: Балканското квадрианале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ в гр. Стара Загора; Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово, биенале „Приятели на морето“ – гр. Бургас, както и националните изложби на „Алианц – България“.

Изложбата

Кеца има над 50 самостоятелни изложби в България: в Пловдив (галерия „Аспект“), София (галериите „Мирели Арт“‚ Алтера“) , Варна (галерия „Ларго“), Габрово (Дом на хумора и сатирата) и разбира се най-вече в Бургас. За изложбите в Бургас казва: ‘’Всеки път изпитвам притеснение, все едно е първа самостоятелна изложба”.

От 1999 г. започва работа с френската галерия „Алтернанс“ в Арделот, департамент Па дьо Кале. Галерията организира вернисажи на художника в Париж и Лион. Три последователни години Българският културен институт във Варшава, Полша представя Кръстю Тодоров в галерия „Сердика“, Варшава; Шчечин и Ломжа. Самостоятелни изложби авторът прави в Германия: Франкфурт на Майн, Зьомерда (изложба в болницата на града, където работят български лекари), Великобритания: Рейгейт, Глазгоу, Нюкасъл, Дънди, Лондон, „Phillips Museum of Art“ Ланкастър, САЩ и Австрия. Личен повод  „60+1“ бе отбелязан с голяма изложба Бургас – Прага, в Българския културен институт в чешката столица през 2020 г.

От 2015 години Кръстю Тодоров е представен на големите международни арт-форуми за модерно изкуство в Делхи и Мумбай, Индия (2017, 2018), след като печели голямата награда на международния конкурс “Confluence’15“ („Сливане“) на галерия „АртЕтерне“ Ню Делхи. Успешно е представянето на автора и на международните фестивали за съвременно изкуство  АРТАнкара 2о19, AРТАнкара 2о2о и АРТконтакт Истанбул 2022 г. Турция, както и Панаира на съвременно изкуство – Залцбург, Австрия, 2019.

Носител е на две отличия на Община Бургас: 2011 г. – наградата „Художник на годината“, а през 2015 г., по повод празника на културата 24 май – за най-добро международно представяне. Номиниран за голямата награда на Биенале на хумора и сатирата в Габрово през 2011, през 2013 г.печели наградата на музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово  Носител на голямата награда в международния конкурс “Confluence’15“, галерия „АртЕтерне“ Ню Делхи, Индия.

Идеята на тази изложбата е да събере картините на художника в Бургас, където е и най-голямата колекция, да обобщи основните сюжети в картините на Кеца, развити в творческите му търсения през годините.

И отново чудният свят на характерните за автора персонажи да оживее в ярки, свежи цветове: арлекинът, символ на самотата и вглъбеността, търсещ изгубените връзки в природата; жената, лишена от земна суета, но вдъхновяваща със своя магнетизъм; градските пейзажи със старите бургаски къщи и силното усещане за морето.

На пръв поглед с ясен и категоричен сюжет, картините на Кеца разкриват много пластове от живота на хората, а събрани тематично заедно, внушават много по-силно своите послания, своето въздействие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви