Туризмът трябва да поеме съдбата си в свои ръце, а от политиците да зависи изключително малко. Това се отнася до фини настройки в данъчните закони и други.

Това каза народният представител и кандидат за нов мандат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. По негова инициатива днес в Бургас се проведе среща с туристическия бранш.

В нея участваха Маноил Манов,председател на Парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност, депутатът и четвърти в листата на ГЕРБ в Бургас Андрей Рунчев, кметът на Приморско Иван Гайков, както представители на туроператори, екскурзоводи, хотелиери и други заинтересувани страни. Сред обсъжданите теми бяха създаването на туристическа полиция, визите за работници от трети страни, данъчната ставка за бранша и други.

„Туризмът трябва да бъде саморегулираща се гилдия. Това е задача номер 1 на ГЕРБ-СДС – колкото се може повече функции да бъдат прехвърлени към бранша“, каза още Дилов.

Той поясни, че при актуализацията на бюджета ще има опит да се промени данъчната ставка.

„Категоричната гаранция на ГЕРБ-СДС е, че това няма да се случи в сферата на туризма и тя ще остане 9%. Същото се отнася и за ресторантьорите. Нужно е да започнем създаването на един по-специфичен застрахователен продукт. Важно е и да намерят средства за проучване на рисковете от природни катаклизми около големите туристически обекти. Става дума за обследване най-вече с дронове на места като Царево, Ченгене скеле, Ясна поляна и други“, каза той.

Лично за Дилов е много важно създаването на нов Авариен план за Черно море. Съществуващият сега е много стар и не е съобразен с куп нови проблеми.

„В него трябва да има ясни условия при екстремни ситуации и аварии. Пропуските много добре се видяха при реакцията на теча на гориво от потъналия край Созопол кораб „Мопанг“ преди няколко години. Тогава седмици наред никой не знаеше кой трябва да реагира. Добре, че г-н Борисов лично като премиер задейства процедура за действия“ , поясни кандидатът за депутат.

Дилов също така сподели, че от ГЕРБ-СДС имат и законодателни инициатива за почасова работа на деца между 14 и 18 години. Особено това се отнася в семейните бизнеси и туристическите услуги.

„Искаме това да се случва с едно информирано съгласие, което се попълва от родител с мобилно приложение и ясни параметри“, каза той.

Относно темата за създаването на туристическа полиция Дилов прояви скептицизъм.

„Въпросът за създаването й със сигурност ще бъде обсъден в Народното събрание. Лично аз съм скептичен, но може да се мисли по-прецизно за това да се дадат повече правомощия на общините в тази насока“, поясни той.

Повече по темата коментира Маноил Манов, който сподели, че вече 4-ти парламент има готов законопроект за т.нар. общинска полиция.

„Идеята е взета на Италия, като при нас създаването на такава е предвидено да става по желанието на общината. Тоест, която община може да си го позволи и има нужда от такава, да го приложи. Предложението е спорно и е нужно спокойствие, за да може Народното събрание да изчисти нужното. Моето лично мнение е, че командироването на служилите на МВР всяко лято по морето е неработеща практика. Някои полицаи започват да се надъхват още от зимата кой и къде ще ходи. Идвайки тук те не познават ситуацията по места и става страшно. Данъчна полиция, финансово разузнаване, туристическа полиция са несъвместими като терминология неща. Туристическият бранш и министерствата да измислят  термин, но той твърдо няма да бъде свързан с полиция “ , заяви той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви