Избори 2024: Просто
Избори 2024: Просто "още от същото"

„Алфа рисърч“ щедро ни обещава „още от същото”. ГЕРБ-СДС е с убедителна преднина на вота в неделя, според нейните социолози. Изследването е проведено в периода от 1 до 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани. Реализирано е със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю, проведено с таблети по домовете на анкетираните лица.

„Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ – 15,4%, „Възраждане“ 15,2%, ДПС – 14,8%. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи“, коментира Павел Вълчев от „Алфа Рисърч“.

За третите – „Възраждане“ – той коментира: „Това е един от малкото политически играчи, които бележат такъв ръст, печелейки от свои опоненти. При тях има и риск да загубят от по-новите“, каза Вълчев. Партият ана Костадинов успява да откъсне подкрепа от разнородни опоненти: Солидарна България, БСП, ИТН, някои от по-малките националистически формации, но на свой ред е и „атакувана“ от новопоявили се партии в тази ниша.

БСП губят от сходни формации и са на пето място. „БСП е сред потърпевшите от електоралната дисперсия вляво. Седмица преди вота зад нея застават 8.1% от решилите да гласуват. Голяма е вероятността тя отново да бъде единствената парламентарно представена формация от този спектър, но все пак, отломките от нея откъсват част от избирателите й“, анализират от „Алфа рисърч“.

ИТН бележат ръст в кампанията с 6,2%. Както обичайно зад тях застават антисистемно настроени избиратели, желаещи да изразят своеобразен наказателен вот, обявиха от „Алфа рисърч“.

Под чертата към момента остават „Синя България“ и „Солидарна България“. Около 3% са заявили, че няма да подкрепят никого, допълва социологът от „Алфа рисърч“. 9,5% са избрали, че ще подкрепят други партии. Това е изключително висок ръст.

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до 4%-та бариера е един от новите участници в надпреварата – Синя България (3.3%). Коалицията, продължение на местната „Синя София“, се очертава като алтернатива за разочарованите десни избиратели. Към нея се насочват бивши гласоподаватели и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, предимно от столицата.

Друга нова и инспирирана от местните избори в София коалиция „Солидарна България“ също се впусна със значима заявка в настоящата кампания. За момента обаче, тя не успява да преодолее конкуренцията на множеството формации вляво и излиза от кампанията с аналогичен на стартовия си резултат – 2.4%.
След разколебаните електорални периферии, които бяха регистрирани в началото на кампанията, все по-ясно се очертава и липсата на конформистки вот, този който следва победителите. За първи път в три годишния цикъл от предсрочни избори е налице толкова висок дял подкрепа за т.нар. „малки партии“. Седмица преди вота 9.5% от решилите да отидат до урните смятат да дадат гласа си за приблизително 20 други формации, част от които имат възможност да спечелят около 1%.

Нагласите за гласуване в евровота възпроизвеждат до голяма степен тези за национален парламент:

същата йерархия и позиции, аналогично равнище на подкрепа за партиите. По-високият изборен праг от 5.88%, както и ограниченията за гласуване пред сънародниците ни в страни извън ЕС правят относително по-сигурен отговора на въпроса колко партии ще намерят място в Европейския парламент. Това са ГЕРБ-СДС (25.0%), ПП-ДБ (15.9%), Възраждане (15.7%), ДПС (14.1%), БСП (7.9%). Известна неяснота има при ИТН (5.9%), но е вероятно партията на Слави Трифонов също да прескочи по-високия електорален праг от 5.88%.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви