Украинският парламент прие закон, с който разширява употребата на английски език в страната, предаде ДПА. За в бъдеще владеенето на добро ниво на английски ще е необходимо условие за заемане на много държавни постове.

Не само на държавните служители ще им е необходимо добро познание на езика, обществото като цяло тепърва ще го използва, за да може страната да стане по-атрактивна за туристите и по-конкуретноспособна в международен план.

“Това е необходима и стратегическа стъпка към пълноправно членство на държава в Европейския съюз“, се казва в мотивите към приетия вчера закон, пише БТА.

Така например митнически и гранични служители, прокурори и полицаи вече ще трябва да комуникират помежду си на английски език. Обажданията на спешните телефона и ползването на медицински услуги също ще бъде на английски. Културният живот в страната също ще трябва да се адаптира към промените – музеите трябвя да направят експозициите си на достъпен английски.

Промяната засяга още документи за самоличност, уебсайтовете на държавните институции и университетите.

За да се повиши нивото на знание на английски сред украинските граждани, вече са планирани уроци по езика в предучилищните центрове. Насърчава се и показването на филми на английски език със субтитри.

ДПА припомня, че украинският език е единственият официален език в страната. Руският език също е бил широко използван по съветско време, но от години той е забраняван в обществения живот.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви