Моделът на управление на ГЕРБ и ДПС трябва да бъде изкоренен. Около това се обединиха лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и народният представител, кандидат за нов мандат Димитър Найденов.

Двамата, заедно с кандидатите за депутати от листата на ПП-ДБ в Бургас Божидар Божанов и Александра Стеркова, както и кандидатите за европейски парламент Стефан Тафров и Елисавета Белобрадова, проведоха среща-разговор с бургазлии.

На нея бяха обсъдени много теми, сред които политическата криза, изборите и бъдещото развитие на страната. Христо Иванов и Димитър Найденов бяха категорични, че това е и една от най-калните предизборни кампании, които са наблюдавали.

ГЕРБ и ДПС не могат да обяснят защо свалиха правителството и не могат кажат честно на избирателите, че залогът е огромен. Става дума за разпределението на властта не на централно ниво, а за съдебната система и регулаторите, които трябва да се попълнят. Ние отказахме на ГЕРБ и ДПС да си презаредят мнозинствата в тези институции и сега правят всичко възможно да потиснат избирателната активност. Тази мръсотия цели хората да си останат вкъщи. Да ги убеди, че няма смисъл, че не си струва, че няма алтернатива. Тогава гласовете за тях имат по-голяма тежест и ще могат да определят бъдещето на страната. Нашият призив към хората е: „Излезте и гласувайте. Независимо за кого“. Това е единственият начин да не допуснем ГЕРБ и ДПС да си наредят съдебната власт и регулаторите“ , каза Иванов.

Той призова хората да гласуват за себе си и да не оставят България в ръцете на платения вот. Иванов също така сподели, че социологическите проучвания преди изборите не го притесняват.

„Те не се правят от социолози, а от неуспели фантасти и писатели. Има огромно количество хора, които до последно ще решават за кого да гласуват. Това е резултат от отвратителната кампания, която се води, но мен не ме притеснява, защото ние заставаме честно пред нашите избиратели. Ще продължим с реформите в съдебната власт и попълването в регулаторите“ , каза той.

Лидерът на „Да, България“ не пропусна да похвали добрата предизборна кампания, която на терен се върши от кандидатите на Продължаваме промяната – Демократична България, сред които най-активен със срещите си с бургазлии е Димитър Найденов.

„В Бургас винаги имаме много активна кампания. Вярвам и знам, че нашите представители тук са сред хората, така че очаквам добър резултат“ , поясни Иванов.

Той отправи и критики към президента Радев, който по негови думи по най-безотговорен начин се включва в политическата кампания с внушения, с които плаши хората и се опитва да налее гласове към Възраждане.

„Така той дезориентира още повече хората. Това е абсолютно недопустимо, още повече от президент, който от две години не е изпълнил конституционното си задължение да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той няма никакъв интерес политиките, свързани с отбрана и националната сигурност да се развиват, а се занимава само с предизборен популизъм. Това е недостойно за български офицер и безотговорно за български президент. Призовавам го да спре „, каза той.

Според Иванов България е на кръстопът. Той призна, че много от хората са изморени от избори, защото това са 6-тите предсрочни такива през последните години.

Нормално е да има силно разколебаване, но въпреки това трябва да успеем да мобилизираме избирателите да излязат и гласуват с номер 14. Не защото сме ние, а защото това е много важно за страната. Нашата политическа сила Продължаваме промяната-Демократична България е единствена, която може да продължи посоката на развитие, която започна да дава резултати и точно затова бе свалено правителството. Почнаха да виждат, че ако продължим тази линия ще се види, че може да има друго управление – принципно различен икономически модел, принципно различна политика за доходите, принципно различен начин за харчене на държавните пари. Те започнаха да губят реална власт, контрол върху ключови институции, които те са свикнали винаги да контролират“ , заяви още той.

От своя страна Димитър Найденов каза, че е много важно Продължаваме промяната – Демократична България да убедят хората да направят информиран избор, защото той ще бъде правилен и за бъдещето на страната.

Кандидатът за депутат припомни също, че средната пенсия е увеличена с 50% само през последните 3 години. Голямо е било увеличението и на минималната, докато през 6 от 12 години на ГЕРБ на власт пенсиите са били замразени.

Найденов също така бе категоричен, че промените в Конституцията ги плюят само Борисов и Пеевски. Това според него е индикация, че от това ги боли, защото разклащат позициите им в съдебната власт – там, където е и тяхното нерегламентирано влияние.

„Промените бяха важни и защото от 30 години прокуратурата в България работи безконтролно. Последните години си пролича, че тя е бухалка за едни и чадър за други. Няма осъден политик. Много често ми казват: „Ние ви избрахме, а вие не вкарахте никой в затвора!“. Отговарям: „Не ние! За да влезе някой в затвора той трябва да бъде обвинен от прокуратурата“. От дълги години тя е държала дела на трупчета срещу български политици и магистрати. Всички видяхме как от прокуратурата показаха делото „Барселонагейт“, след което Сарафов веднага го дръпна обратно. Има една тънкост, че това дело дълги години не е било прекратявано, а само спирано. Тоест някой стои на каишка. Прокуратурата, в лицето на г-н Сарафов, шумно обяви, че делото за „Барселонагейт“ се прекратява, само че на тяхната страница това прекратяване не е качено. На думи е сторено, обаче на дела още не е. Някой отново дисциплинира г-н Борисов. Този някой е едно момче, доста по-голямо от мен, с който Борисов се кани да управлява. Промените в Конституцията в частта за съдебната власт преодоляха нещо, което 30 години не беше постигано, а именно да се намери мнозинство от 160 депутати, което да направи така, че да се отвори вратата за приемане на изцяло нов Закон за съдебната власт, който бе изработен от екипа на министър Атанас Славов, включително съгласуван с Венецианската комисия, професионалните организации и неправителствени заинтересувани страни. Законът поставя нови и прозрачни правила, при които ще се назначават хора в съдебната система. Това не искат Борисов и Пеевски да се случи. Затова и падна правителството. Този закон вече може да бъде приет със 120 гласа“ , сподели той.

Найденов също така изрази мнение, че прекалено дълго темата за случващото се в България пред Европейската народна партия, която е и най-голямата в Европейския парламент, е била доминирана от Бойко Борисов.

„Сега е времето това да се промени и ние да изпратим достойни представители в Европейския парламент, които да разкажат пред ЕНП истината за реалната картина в страната“ , каза народният представител.

Той призна, че много често при срещата си с бургазлии те му казват, че трябва да се направи повече за образованието.

„Припомням им, че само през последното наше управление се дадоха със 700 млн. лева повече за образование. Осигурихме безплатен транспорт на учениците и безплатни учебници. Това облекчава бюджетите на младите семейства, които могат да инвестират тези средства в по-добро качество на живот“ , сподели Найденов.

Той припомни, че за 9 месеца правителството на Денков е осигурило 2,5 млрд. лева за 1042 общински проекта. Това се случило и без да се вдигат данъците.

„Парите бяха за различни общини, без значение кметовете от коя политическа сила са. Имаше пари за общини на ГЕРБ, ДПС и БСП. Те бяха за проекти, които те са поискали и бяха качени на страницата на Министерството на регионалното развитие. Само за сравнение от 2017 до 2021 година, по време на управлението на Борисов, са финансирани общо 266 проекта за 153 млн. лева. Когато публикувахме одобрените проекти, започнаха да се чуват едни вопли от ГЕРБ и ДПС: „Ако може на нашите кметове да не им давате, докато ние не ви кажем“. Това е инструмент те да държат общините на къса каишка и да казват: „Дават ти, защото аз съм казал“. Ето този модел ние искаме да изкореним“ , завърши Найденов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви