Калин Стоянов връчва автомобили на полицията
Калин Стоянов връчва автомобили на полицията

Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете на 86 съвсем нови автомобила за нуждите на полицаите по пътищата в страната. Автомобилите са част от обществена поръчка за 462 моторни превозни средства. 35 от тях са високоскоростни, 200 леки и 227 високопроходими. Счита се, че това е стъпка в посока противопоставяне срещу „джигитите“ на пътя.

На кадрите, които са споделени от пресцентъра на МВР се вижда, че високоскоростните автомобили, връчени на полицаите, са от модела BMW M340i xDrive. Това означава, че под капака им работи 3.0-литров бензинов двигател с мощност от 374 конски сили. Те се предават към четирите колела. Трансмисията е осемстепенна автоматична, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4.6 секунди. Колите са допълнително модифицирани. Добавени са светлини и сирени, както и синьо-жълти стикери с надписи „Полиция“. Освен това, поетапно ще се въвеждат и ПОС терминали в патрулните автомобили. Това ще позволява плащането на глобите на място.

Освен BMW-тата, родната полиция се сдоби и с други нови коли – Golf Mk8 в по-практичната комби версия. За момента не става ясно с какъв двигател са тези коли и дали разчитат на задвижване на четирите колела или само на предната ос.

Министър Стоянов коментира, че в резултат на предприетите и прилагани комплексни мерки – засилен контрол по пътищата, отнемане на автомобили от пияни и дрогирани шофьори, повишаване на събираемостта, вече отчитаме положителни резултати. Той илюстрира тенденцията в цифри – от началото на годината до момента данните сочат 47 по-малко жертви в сравнение за същия период на миналата година, както и 40-процентно повишаване на събираемостта на наложените глоби.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви