В рамките на три дни, в средата на юни, от 14 до 16 юни, в зала „Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика – Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино.

През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне.

В тазгодишната селекция сме избрали една обединяващ тема, която откриваме във всичките филми, а именно „СИЛАТА НА ВОЛЯТА.“

А ето и заглавията на филмите, които сме ви подготвили:

„Защото обичам лошото време“  – реж. Яна Лекарска

„Чума“ – реж. Иван Владимиров

„Киноекстремисти“ – реж. Боя Харизанова

„Да летиш с плавници“ – реж. Маша Аверина

„Следеният човек“ – реж. Димитър Коцев – Шошо

„Балканска черна кутия“ – реж. Цветан Драгнев

Анимационен блок – „Следа“ – Аспарух Петров, „Обезличаване“ – реж. Спартак Йорданов, поредицата анимационни филми, вдъхновени от литературни произведения  „Щрих и стих“ – прод. Компот Колектив

Късометражен блок – „13 август“ – Венцислав Сариев, „Мама умря днес“ – реж. Филип Андреев, „Любима“ – реж. Майя Виткова – Косев

Разнообразието от жанрове и теми дава възможност на бургаската публика да стане свидетел на истинско кинопиршество.

Срещите пък с екипите, създали филмите,  ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите да получат обратна връзка за творбите си.

Специални гости на събитието  ще бъдат Яна Лекарска, режисьор на „Защото обичам лошото време“, Калин Калинов продуцент на филма; Филип Андреев – от БЪРЪ Филм, продуцент на „Мама умря днес“; Маша Аверина – режисьор на „Да летиш с плавници“, младата актриса, изиграла ролята на Елица в „Чума“ – Евелина Бибова; Станислав Дончев и Теодора Дончева – продуценти и сценаристи на „Киноекстремисти“.

Фестивалът ще отдаде почит на Бургаския театър и работливите и „невидими“ негови стълбове – хората зад сцената, прожектирайки филма „Отвъд завесата“ на режисьора Слави Димитров. Ще видим кадри с напусналият ни наскоро стожер на театър – Борислав Чакринов.

Организатор на фестивала е Национален филмов център в партньорство с Община Бургас. Вход свободен.

Не пропускайте да станете част от едно незабравимо кино преживяване!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви